1. Actueel
  2. Dit zijn de 6 allerbeste adviezen over mentaal welzijn

Dit zijn de 6 allerbeste adviezen over mentaal welzijn

Onlangs vond de Nationale Kinderrechtendialoog 2024 plaats. Mentaal welzijn van kinderen was een van de onderwerpen. Want veel kinderen in Nederland ervaren druk, piekeren, stressen en zijn verre van zorgeloos. Hoe kan dit anders? Lees de ijzersterke adviezen van de kinderen zelf.

Vaak wordt er gepraat óver kinderen in plaats van mét kinderen. Gelukkig hadden de kinderen een belangrijke stem in de Nationale Kinderrechtendialoog die nu voor de tweede keer werd georganiseerd, door Kinderrechtencollectief, UNICEF Nederland en VWS. Er werd gesproken over hoe we de kinderrechten in Nederland verder kunnen versterken. De grootste experts bleken de aanwezige kinderen. Zij hadden zich – geholpen door de Kleine Ambassade ─ goed voorbereid op het gesprek. Ze gingen onder andere in op het thema ‘mentaal welzijn’. Lees hier hun adviezen. Sterker nog, doe er je voordeel mee!

Wat zijn de adviezen van kinderen zelf?

  1. Maak op school meer tijd voor ontspanning en verschillende vakken die kinderen leuk of interessant vinden. De nadruk moet niet alleen liggen op dingen als rekenen taal en goede cijfers halen.
  2. Help ouders bij het oplossen van hun problemen, zodat zij er beter kunnen zijn voor hun kinderen
  3. Zorg dat ieder kind kan terugvallen op een stevig netwerk van volwassenen. Deze mensen moeten goed en regelmatig met elkaar praten, zodat ze een kind samen hulp kunnen bieden als dat nodig is.
  4. Zorg dat er een fijne plek is waar kinderen na schooltijd kunnen ontspannen en waar je huiswerk kan maken en waar gezellige activiteiten worden georganiseerd. Dat is extra belangrijk voor kinderen die zo’n plek thuis niet hebben.
  5. Zorg voor allerlei verschillende soorten scholen. Dan kun je als kind kiezen voor een vorm van onderwijs die past bij hoe jij je ontwikkelt.
  6. Als er thuis veel aan de hand is moet er één professional zijn die bemiddelt namens het kind en die de belangen van het kind altijd centraal stelt.
Voorbeeld van de Kinderrechtenkrant