1. Actueel
  2. Door de politie van straat geplukt

Door de politie van straat geplukt

Hoe kun je jongeren helpen die dreigen het criminele pad op te gaan? Rosa zat al op jonge leeftijd in de gevangenis. Haar advies aan hulpverleners: ‘Verdiep je in de wereld van beschadigde kinderen zoals ik’.

Jaarlijks worden circa 5.000 jongeren tussen de 12 en 23 jaar begeleid door de Jeugdreclassering. Rosa en Santiago belanden allebei al op jonge leeftijd in de gevangenis. In de korte documentaire ‘De dunne lijn’ volg je hun verhaal.

Rosa hoopt dat haar ervaringen andere mensen helpen, dat haar verhaal professionals inzicht biedt. ‘Luister naar het verhaal, oordeel niet en laat je vooral niet wegjagen. Blijf bellen, blijf appen, blijf vragen hoe het gaat. Bouw vertrouwen op, ook al kost dat misschien veel tijd. Wat je ook doet, laat niet los.’

Documentaire: De dunne lijn

De documentaire is gemaakt door Jessica Maas en Ilya van Marle in opdracht van Divosa.

Animaties die kunnen helpen

Augeo Foundation heeft i.s.m. Expect Jeugd twee animaties ontwikkeld die kunnen bijdragen aan het versterken van veerkracht en een positieve ontwikkeling van jongeren.

‘Wat is jou overkomen?’ laat zien dat jongeren die in aanraking komen met de politie soms al veel hebben meegemaakt. En legt uit hoe het komt dat ze daardoor soms bepaalde keuzes maken en zich op een bepaalde manier gedragen. Het maakt aan de hand van de verhalen van Tom en Mohammed duidelijk dat jij niet je gedrag bent, maar zelf keuzes kan maken.

‘Wat maakt jou gelukkig?’ gaat over vragen als: Waar word jij gelukkig van? Wat wil jij in je leven? Op een voor jongeren aansprekende manier volg je in een paar minuten Nigel, Nina en Tobi. Met als slotvraag: Wat is voor jou belangrijk in het leven en hoe kun je dit bereiken zonder schade aan jezelf of anderen toe te brengen?