'Heel vaak gaat het om een ouder met alcoholvergiftiging of een overdosis slaapmiddel.'

Fabienne Roossien is arts op de spoedeisende hulp bij het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk en deelt haar ervaring.

Op de spoedeisende hulp worden we er echt in getraind om de kindcheck te doen. We hebben er meerdere keren per maand mee te maken. Heel vaak gaat het om een ouder met alcoholvergiftiging, maar ook het innemen van te veel slaapmiddelen komt voor. Dat was ook het geval bij een vrouw van halverwege de veertig die per ambulance bij ons  aankwam. Haar meerderjarige zoon, die nog thuis woonde, was bij haar. Hij had haar thuis gevonden en kon haar niet meer wakker krijgen. Terwijl zijn met alcoholvergiftiging of een overdosis slaapmiddelen’ moeder naar de intensive care werd gebracht, sprak ik met de ongeruste zoon. “Ik had het al zien aankomen,” zei hij, “het ging al een tijdje niet goed met haar. Ze sloot zich op in huis, kwam zelfs niet meer buiten om boodschappen te doen.” (tekst gaat verder na beeld)

Ik begreep uit zijn verhaal dat zijn moeder psychische problemen had. Zijn ouders kwamen oorspronkelijk uit een ander land en zijn moeder kampte met trauma’s uit het verleden. Ik vroeg hem of er ook jonge kinderen in huis waren. Het bleek dat hij nog een jong broertje van twaalf had. Een positieve kindcheck dus: volwassene met psychische problemen, jong kind thuis. Toen ik de zoon vertelde dat het feit dat er een minderjarig kind in huis was voor mij reden is om een melding te doen bij Veilig Thuis, was hij daar blij mee. Hij zag in dat het helemaal niet goed ging met zijn moeder.

Op de spoedeisende hulp heb je maar één keer contact en ik heb deze mensen niet meer teruggezien. We kregen later nog wel een terugkoppeling van Veilig Thuis dat onderzoek had gedaan: de moeder kreeg inmiddels psychiatrische hulp en het ging beter. Meer hulp inschakelen voor het gezin en de kinderen bleek niet nodig – voorlopig niet.’ 

anderen lazen ook

Kindcheck

Meer weten over de kindcheck

Lees verder

Baby commode

'Het kind was behandeld voor een val van de commode. Toen ik dat las gingen er alarmbellen rinkelen.'

Lees verder

een kind uit jouw klas

Onderzoek ik heb al veel meegemaakt

Lees het onderzoek