1. Actueel
  2. Hoe leg je uit wat je hersenen doen bij stress en trauma?

Hoe leg je uit wat je hersenen doen bij stress en trauma?

Gelukkig hoef je geen wetenschapper te zijn, om (een beetje) te begrijpen hoe je brein werkt. En dankzij de handige Breinbijsluiter-animaties kun jij als professional heel begrijpelijk van alles uitleggen aan een kind of ouder. Bijvoorbeeld over de ontwikkeling van de hersenen, wat helpt bij het omgaan met stress en tegenslag, en hoe je zelf kan bijdragen aan een veerkrachtig brein.

Wist je dat het brein bij de geboorte nog lang niet ‘af’ is. Pas rond het 25e levensjaar is het brein volgroeid en heeft het zich gevormd door te leren van positieve én negatieve ervaringen. Maar dat betekent niet dat daarna geen veranderingen meer mogelijk zijn en je niet meer kunt herstellen van nare ervaringen. Het leren van nieuwe dingen kan het hele leven lang, het kost alleen wat meer moeite dan in jongere jaren. Welke invloed heeft langdurige stress op de vorming van het brein? En hoe kun je er zelf voor zorgen dat je brein kalm en veerkrachtig functioneert? Daarover gaat de breinbijsluiter.

De breinbijsluiter is gericht op verschillende doelgroepen; kinderen, jongeren en ouders. Professionals kunnen de animaties gebruiken in hun werk.

De breinbijsluiter bestaat uit de volgende animaties:

  • Het brein. Deze animatie gaat over hoe het brein zich vanaf de conceptie ontwikkelt, hoe stress en tegenslag die ontwikkeling kunnen beïnvloeden en wat een veerkrachtig brein inhoudt.
  • Volwassenen. Deze animatie is voor (aanstaande) ouders en gaat over wat je als ouder kunt doen om je eigen brein en dat van je kind(eren) kalm en veerkrachtig te laten functioneren.
  • Jongeren. Deze animatie is voor jongeren en gaat over de invloed van ingrijpende jeugdervaringen op je brein en wat je als jongere kunt doen om daarmee om te gaan.
  • Kinderen. Voor kinderen is een reeks van animaties gemaakt, waarin achtereenvolgens uitleg wordt gegeven over de ontwikkeling van het brein, de invloed van stress op het brein, welke nare dingen kinderen kunnen meemaken en wat je kunt doen om je brein kalm en veerkrachtig te houden.


Van 11 t/m 17 maart 2024 is het Brain Awareness Week. Een week waarin we wereldwijd aandacht besteden aan het brein en de werking daarvan. Mooi om stil te staan bij de Breinbijsluiter, een initiatief van Gezonde Generatie en Augeo Foundation.