Hoe word ik een steunfiguur?

Sommige kinderen leven 24-7 in spanning, angst en onzekerheid. Kinderen die bijvoorbeeld verwaarloosd of mishandeld worden of opgroeien met een ouder die ernstig verslaafd is. Hoe kun jij als leerkracht deze kinderen helpen in de klas?

Gevolgen huiselijk geweld ernstiger dan gedacht

Online cursus voor het Primair onderwijs: 'Steun bieden in de klas'

Danny Dijkhuizen is ambassadeur van Augeo, ervaringsdeskundige en docent. Hij maakte in zijn jeugd iets verschrikkelijks mee. Hij kreeg toen steun van een leerkracht, meester Taco. Op school was hij erg in zichzelf gekeerd. ‘Ik was bang en onzeker. Mijn meester Taco reageerde daar precies goed op. Hij vroeg hoe het met me ging en luisterde vervolgens écht naar me. Hij haalde me uit mijn cocon door te laten weten dat hij er voor mij was, dat ik er mocht zijn, dat mijn leven nog voor me lag. Dat maakte dat ik me steeds rustiger en veiliger voelde.'

Juist als leerkracht kun je het verschil maken.

Nu staat Danny zelf voor de klas. Hij beseft steeds meer hoe meester Taco hem inspireerde en wat voor steunfiguur hij voor hem geweest is. ‘Ik probeer dat ook te zijn voor mijn eigen leerlingen. De manier van lesgeven, ruimte bieden, zorgen dat kinderen zich gezien voelen, positief en eerlijk blijven.’

Doe de vernieuwde cursus: 'Steun bieden in de klas'

Ook jij kan een steunfiguur zijn. Augeo Foundation heeft hiervoor speciaal de online cursus 'Steun bieden in de klas' ontwikkeld. In twee uur tijd leer je hoe je kinderen kunt helpen. Hoe ze zich veilig kunnen voelen in de klas. Hoe je hun stress vermindert. Hoe je omgaat met hun emoties en ongepast gedrag. Daarnaast leer je ook hoe je niet te ver gaat in jouw zorg voor kinderen; dat je hen op tijd doorverwijst en goed voor jezelf zorgt.

Natuurlijk is alleen een cursus niet voldoende. Hoe en of je een steunfiguur wordt ligt vooral aan jou. Moeilijk? Het is een stuk eenvoudiger dan het lijkt. Wellicht helpt deze cursus je een stap op weg. En geven we zo samen  kindermishandeling geen toekomst.

Meer informatie over de online cursus: Steun bieden in de klas

Deze cursus wordt gratis aangeboden aan scholen die meedoen aan het Handle with Care project.

Heb je of je organisatie al een lidmaatschap bij Augeo, dan wordt de cursus automatisch toegevoegd.

Meester Taco inspireert mij nu nog

Lees het hele verhaal over Danny en meester Taco Lees verder

Tips Verminderen stressklachten

Hoe verlaag je stress bij kinderen

Verminder stressklachten. 8 tips

Augeo Academy

Augeo academy

'Met de meldcode heb ik Sharon kunnen helpen.' Ga aan de slag