1. Actueel
  2. Hoogtepunten 2023

Hoogtepunten 2023

Ook het afgelopen jaar hebben we van alles gedaan om eraan bij te dragen dat kinderen veilig en veerkrachtig kunnen opgroeien. Zodat kinderen en jongeren die ingrijpende ervaringen meemaken, zich gezien, gehoord en gesteund voelen. Heel veel dank aan iedereen die daar – samen met ons – aan heeft meegewerkt!

Veerkrachtwerkplaats

De veerkrachtwerkplaats is dit jaar geopend! Met daarin allerlei online tools en materialen die helpen bij het versterken van veerkracht bij kinderen. Een kleine greep:

  • Psycho-educaties animaties om met kinderen te praten over bijvoorbeeld ontschuldigen of zelfregulatie. Ze zijn gemaakt met medewerking van onze Jongerentaskforce en een team van (trauma-)experts.
  • De breinbijsluiterreeks is in samenwerking met de Gezonde Generatie en Stichting Kinderpostzegels uitgebreid met een Kinderbreinbijsluiter. Aan de hand van Jep en Brein kun je begrijpelijk met kinderen praten over hoe je brein werkt en wat stress met je kan doen.

Wist je dat onze cursisten kunnen kiezen waarin we de opbrengsten herinvesteren? Bijna veertig procent van onze cursisten gaf aan dat ze graag wil dat het geld gaat naar projecten die de veerkracht van kinderen versterken.

Jongerentaskforce

Onze Augeo Jongerentaskforce hielp mee aan de bovengenoemde animaties én liet zich dit jaar vooral horen in de politiek. Samen met andere jongerenorganisaties maakten ze zich bijvoorbeeld hard voor kinderen met de oproep om de problemen in de jeugdbescherming sneller op te lossen. #JongerenInActie

Wijzer met de meldcode

We lanceerden de campagne Wijzer met de meldcode in opdracht van het ministerie van VWS. Daarvoor onderzochten we welke dilemma’s professionals ervaren bij het werken met de meldcode, én welke oplossingen en tips zij hebben. Meer dan 40.000 mensen maakten gebruik van de schat aan informatie in de vorm van vele praktijktips, oefeningen, webinarcompilaties, een themamagazine en een praktische gesprekstool met herkenbare casussen.

Webinars

We organiseerden webinars, workshops en lezingen. Waarbij we samenwerkten met bijvoorbeeld het gespecialiseerd onderwijs, de gastouderopvang, wetenschappers, Veilig Thuis, gemeenten en ervaringsdeskundigen.

De top-3 van best bezochte webinars:

  • Objectief signaleren
  • Samenwerken met gezinsleden
  • Effectief samenwerken met Veilig Thuis

Bekijk de compilaties van deze webinars.

Nog meer leren

Slim en effectief je kennis bijspijkeren. Dat kan via de vele cursussen in onze Augeo Academy. Dit jaar kwamen er weer twee nieuwe bij: Langetermijngevolgen van ingrijpende jeugdervaringen en de vernieuwde cursus Stress-sensitief communiceren. In 2023 startten er meer dan 52.000 nieuwe cursisten.

En wat dacht je van de nieuwe Augeo App. Bijna 2.000 mensen maken er al gebruik van. De app zit boordevol korte dagelijkse tips, extra informatie, animaties, naslagwerk en bruikbare downloads over onderwerpen als veerkracht en de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld.

Meer dan 120.000 mensen lezen Augeo Magazine, hét magazine over veilig en veerkrachtig opgroeien. Thema’s dit jaar waren onder andere: systeemgericht werken en preventie.

Steun voor kinderen

Het Augeo Kinderfonds bood ook dit jaar weer extra steun aan kinderen en gezinnen die dat heel hard kunnen gebruiken. Samen met LINDA.Foundation hebben ruim 200 gezinnen via hun jeugdbeschermer een ondersteuningspakket gekregen.

Heel Zuid-Limburg doet - na een succesvolle pilot - mee aan Handle with Care. Daarmee zijn zij een van de regio’s die, dankzij een unieke samenwerking, zorgen dat kinderen na een ingrijpend incident waarbij de politie betrokken was, de volgende dag steun krijgen op school. Ook Rotterdam doet mee sinds dit jaar. En in de kinderopvang is een pilot geweest met een soortgelijk project. Dat krijgt volgend jaar een vervolg onder de naam: Stress Sensitief Werken in de kinderopvang.

Sinds 2021 bestaat op Aruba de beschermingscode ‘Codigo di Proteccion’. Het doel daarvan is dat professionals die met kinderen werken sneller en beter in actie komen als ze onveiligheid bij een kind signaleren. Een nieuwe digitale toolkit en online magazine helpen hierbij. Deze zijn ontwikkeld door Augeo Foundation in samenwerking met UNICEF Nederland.

Op de valreep van het jaar, lanceert de Gezonde Generatie, waar Augeo Foundation in een collectief van fondsen intensief samenwerkt, campagne Offline influencers. Hierbij draait het om de kracht van aandacht. Ook jij kan positieve ervaringen bieden voor een kind of jongere.

 

Dankjewel voor jouw inzet dit jaar!

Hele fijne feestdagen en een fantastisch 2024.

 

Het team van Augeo