1. Actueel
  2. Is stress nuttig voor je hersenen?
Veerkracht

Is stress nuttig voor je hersenen?

Sommige mensen die in hun jeugd ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt, hebben daar geen of weinig last van. Anderen ondervinden er hun hele leven negatieve gevolgen van. Hoe kan dat? Een verklaring hiervoor kan gevonden worden in het concept ‘veerkracht’. Om het mentaal welzijn en de veerkracht van kinderen te bevorderen, heeft Augeo Foundation het programma Veerkracht opgezet. Maar werken de projecten ook? Hebben ze impact? Wat is het effect op kinderen? Dat is nu onderzocht.

Brain awareness week

Weet jij hoe het mensenbrein zich ontwikkelt? En hoe het brein reageert op stressvolle of onveilige situaties? Dat wordt haarfijn uitgelegd in de Breinbijsluiter. Dit is een animatie over stress, tegenslag en veerkracht. Hij bestaat uit drie delen: de eerste gaat over de ontwikkeling van het brein, de tweede breinbijsluiter is gericht op ouders en de derde is speciaal voor jongeren.

Breinbijsluiter voor jongeren

Hoe zit het met stress en het brein van een jongere? Waarom kan iemand nog last hebben van dingen die hij of zij al een tijd geleden heeft meegemaakt? Hoe ga je om met stress en bepaalde prikkels? Dat wordt uitgelegd in deze animatie.

Bekijk animatie over het brein van jongeren ›

Animaties gebruiken in je werk

Hoe je deze, en de andere animaties, kan gebruiken in je werk met ouders en kinderen kun je lezen in twee korte handleidingen. Ze bevatten handige tips zodat jouw steun aan jongeren en/of ouders nog effectiever wordt.

Bekijk alle animaties en handleidingen van de Breinbijsluiter ›

Brain Awareness Week

In de Brain Awareness Week (13 t/m 19 maart 2023) is er wereldwijd extra aandacht voor de (gezondheid) van de hersenen. Zo vraagt de Hersenstichting aandacht voor de werking van de hersenen én het belang hiervan. Alleen als je weet hoe belangrijk de hersenen zijn besef je hoe groot de impact op het leven is als er iets met die gezonde hersenen gebeurt. En alleen dán begrijp je waarom het cruciaal is de hersenen zo gezond mogelijk te houden.

Doe de Brain Awareness Hersenquiz ›