1. Actueel
  2. Kijktip: Traumaspecialist Bessel van der Kolk in Zomergasten
Trauma en stress

Kijktip: Traumaspecialist Bessel van der Kolk in Zomergasten

Op zondag 28 augustus is Bessel van der Kolk te zien in het tv-programma Zomergasten. Hij is een van de meest vooraanstaande psychiaters ter wereld op het gebied van trauma. Al veertig jaar werkt hij met mensen die op allerlei manieren met trauma leven.

In 2014 publiceerde hij het boek The Body Keeps the Score (vertaald als Traumasporen) over de sporen die trauma in ons leven en lichaam achterlaat, zoals een overactief alarmsysteem in de hersenen, te veel stresshormonen, en veranderingen in het systeem dat relevante van irrelevante informatie scheidt.

Nu al een interview lezen

Augeo Magazine interviewde hem over zijn visie op trauma. ‘Er is niet één beste manier om getraumatiseerde kinderen en volwassenen te helpen.’ Zijn wetenschappelijke onderzoek en praktijkervaring hebben hem er wel van overtuigd dat trauma’s vooral in het lichaam diepe sporen nalaten. Daar ligt volgens hem ook de sleutel om kinderen met trauma’s te behandelen. ‘Leer ze eerst om zich weer veilig te voelen in hun lichaam.’

Lees hier het volledige artikel

Waar en wanneer is de afgelevering van Zomergasten?

De aflevering van Zomergasten is op zondag 24 augustus om 20.20 uur op NPO 2.

Bessel van der Kolk

Prof. dr. Bessel van der Kolk (1943, Den Haag) vertrok na zijn eindexamen naar de Verenigde Staten om medicijnen te studeren. Hij specialiseerde zich als psychiater en is oprichter en directeur van het Trauma Center in Brookline, Massachussets. Daarnaast is hij hoogleraar in de psychiatrie aan de universiteit van Boston.