1. Actueel
  2. Week tegen kindermishandeling: deze (nieuwe) materialen helpen professionals

Week tegen kindermishandeling: deze (nieuwe) materialen helpen professionals

Ingrijpende jeugdervaringen, zoals kindermishandeling, kunnen leiden tot allerlei lichamelijke en psychische klachten, soms een leven lang. Weet jij daar voldoende over? Weet jij hoe je vanuit jouw rol iets kan betekenen voor kinderen en ouders? In de Week tegen Kindermishandeling presenteren we vier (nieuwe) materialen voor professionals, onder andere over langetermijngevolgen en stress-sensitief communiceren.

1. Nieuwe cursus Langetermijngevolgen van kindermishandeling

Hoe komt het dat ingrijpende jeugdervaringen op zoveel gebieden en zo langdurig schadelijke gevolgen kunnen hebben? In deze geheel nieuwe online cursus leer je over wat ingrijpende jeugdervaringen zijn, hoeveel mensen hier last van hebben en wat de gevolgen kunnen zijn. Door de verschillende videocasussen uit de praktijk gaat het leven en wordt het concreet. Tot slot, leer je ook over beschermende factoren en wat je kan doen om de negatieve gevolgen te verkleinen.

Naar de cursus

2. Hoe praat je met iemand die veel stress ervaart?

In de vernieuwde cursus Stress-sensitief communiceren leer je hoe je goed en effectief kan praten met iemand die veel stress ervaart. Aan de hand van een e-college van kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens met daarin verschillende casussen, krijg je oefeningen en leer je gesprekstechnieken die je helpen bij stress-sensitief communiceren in de praktijk. De cursus is geaccrediteerd.

Naar de cursus

3. Kinderbreinbijsluiter

Stel, je weet dat een kind nare dingen meemaakt of heeft meegemaakt. Het kan het kind helpen als het weet hoe stress werkt en wat het kan doen om rustig te worden. Maar, hoe leg je dat uit? De breinbijsluiter voor kinderen helpt jou als professional hierover met kinderen te praten. De kinderbreinbijsluiter, ontwikkeld door de Gezonde Generatie en Augeo Foundation, bestaat uit vier animaties met Jep en Breinie in de hoofdrol. Er is ook een handleiding over hoe je de animaties kan gebruiken en er zijn aanvullende werkmaterialen voor kinderen.

Bekijk de kinderbreinbijsluiter

4. Oefenen en leren over werken met de meldcode

Wijzer met de meldcode bundelde vele tips uit de praktijk, handige oefeningen, naslagwerken en nog meer. Zo zijn er bijvoorbeeld 15-minuten compilaties van de webinars die Augeo Foundation organiseerde over diverse onderwerpen.

Verdiep je in de meldcode

En de praktische gesprekstool met daarin twaalf videocasussen, reflectievragen en oefeningen. Ideaal om samen met je collega’s aan de slag te gaan met de meldcode.

Ga naar de meldcode-gesprekstool