1. Actueel
  2. Waarom praten jonge mensen niet snel over stress?

Waarom praten jonge mensen niet snel over stress?

Jongeren ervaren steeds meer mentale klachten door werkstress. Met de ‘Hey, het is oké’-campagne helpen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en SZW jongeren op weg om werkstress bespreekbaar te maken. Want veel jongeren doen dit nog niet, ze schamen zich er voor. Terwijl het wel oplucht en de kans verkleint dat mentale klachten erger worden.

Waarom praten jongeren niet over stress?

Van de werknemers in de leeftijd van 18 tot en met 34 jaar gaf in 2022 een kwart (25 procent!) aan burn-outklachten te ervaren. Dit blijkt uit onderzoek van TNO. Jongeren ervaren veel druk om te moeten presteren, vanuit de maatschappij, het werk en op sociaal vlak. Het gevoel altijd alles goed moeten doen, het constant bereikbaar zijn, zorgtaken, en de combinatie van werk en gezin geven veel stress. Maatschappelijke en financiële onzekerheid spelen naast onzekerheid over de carrière ook een belangrijke rol.

Hey, het is oké

Om werkstress bespreekbaar te maken, is de overheidscampagne ‘Hey, het is oké’ gestart. Er is een website met tips, informatie en ervaringsverhalen: https://www.heyhetisoke.nl/ Je leest er onder andere het verhaal van Yumi (20 jaar). Ze werkt in de horeca en kreeg last van spanning in haar werk. Gelukkig durfde ze het aan om er over te praten. ‘Er zijn altijd mensen die een luisterend oor willen bieden. Je belast mensen er echt niet mee, dat weet ik nu.”

Een beetje stress is niet erg

Psycholoog Thijs Launspach: ‘Gelukkig kun je best wat stress aan, ook op je werk. Je lichaam en hoofd zijn bestand tegen af en toe flink in de stress-stand staan. Je hebt soms zelfs wat stress nodig om prestaties te leveren - dat is gezonde spanning. Maar het gaat mis wanneer je veel te veel en veel te lang onder druk staat, en daar tussendoor niet goed van kunt herstellen. Dan wordt stress schadelijk en is het ongezond. Praten met mensen die dichtbij je staan en die je vertrouwt helpt. Zo geef je woorden aan je ervaring, krijg je steun en kun je beter verwerken waar je mee zit.’

Animaties die helpen om langdurige stress te begrijpen

Bij mensen die te maken hebben (gehad) met langdurige stress of traumatische ervaringen kan psycho-educatie helpen. Dit is een uitleg over hoe wat ze hebben meegemaakt, hun gedrag en emoties beïnvloedt. En hoe ze daarmee om kunnen gaan. Op die manier leren ze door psycho-educatie hun eigen gedrag en emoties beter begrijpen. Augeo Foundation maakte een aantal begrijpelijke animaties – vooral bedoeld voor kinderen en jongeren - over de invloed trauma en stress. Trauma-expert Marieke Zeeman legt hieronder uit hoe je deze psycho-educatie animaties als professional kan gebruiken.