Wat er misgaat in de jeugdzorg: te weinig mensen voor te veel werk

‘Twee medewerkers op twaalf jongeren.’

Twee medewerkers op twaalf jongeren met problemen. Terwijl in een gewoon gezin twee ouders voor gemiddeld 1,7 kinderen zorgen.

Opname uitzinding PAUW

De boodschap van Jason in het tv-programma Pauw kwam gisteravond bij de andere gasten aan tafel hard aan. Als ervaringsdeskundige, die voor de Augeo Jongerentaskforce actief is, weet hij wat er mis gaat in de jeugdzorg. Te weinig mensen voor te veel werk.

Narita van de Augeo Jongerentaskforce beaamde dat in Pauw. Zij wees er als ervaringsdeskundige op dat vooral de jongeren die er het slechtst aan toe zijn onmiddellijk hulp krijgen. De anderen dreigen zolang te moeten wachten dat hun problemen vele malen groter zijn tegen de tijd dat ze hulp krijgen. Zo dreigt er een wedren te ontstaan wie er het ergste aan toe is, om maar in aanmerking te komen voor hulp.

Wachtlijst

Jeugdrechter Susanne Tempel noemde het probleem van de wachtlijsten schrijnend. Als iemand een gebroken been heeft, wordt hij gelijk geholpen, anders groeit het verkeerd aan. Als een jongere een psychisch probleem heeft, kom je op een wachtlijst te staan en wordt het probleem iedere week alleen maar erger.

In Den Haag voeren jeugdzorgwerkers vandaag actie tegen het personeelstekort in hun sector. Ze luiden de noodklok omdat de problemen steeds groter worden. Ze overhandigen een petitie aan de Tweede Kamer.

Werkdruk

Eerder dit jaar besteedde Augeo Magazine in een special aandacht aan de werkdruk onder professionals. Lees hoe zij daar in hun dagelijkse werk mee omgaan.

Lees ook:

VALSE START BIJ GEBOORTE: LEVENSLANGE ACHTERSTAND

De eerste duizend dagen zijn cruciaal in het leven van een kind. En toch gaat het daar te vaak mis: kinderen lopen een achterstand op waar ze de rest van hun leven tegen moeten knokken. Lees verder

Meldcode, afwegingskader

Meldcode

De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling helpt je zorgvuldig te handelen. De 5 stappen geven precies aan wat je moet doen bij zorgen over een kind. Lees meer

Jongerentaskforce

Jongerentaskforce

'Onze ervaring doet wat met je.' Bekijk wat we doen

jongeren augeo contact

Neem contact op met de Jongerentaskforce