Zomerkansen

Zomeractiviteiten dankzij Fonds Zomerkansen voortvarend van start

27 projecten helpen 32.000 kwetsbare kinderen de zomervakantie door

Met het nieuwe fonds Zomerkansen van Augeo worden naar verwachting 32.000 kinderen bereikt. Overal in Nederland krijgen kinderen in kwetsbare wijken mede dankzij dit fonds vrolijke zomeractiviteiten aangeboden die niet alleen verlichting geven na de periode van thuisscholing, maar ook hun veerkracht versterken en hun binding met andere kinderen in de wijk.

Landelijk zijn inmiddels 27 projecten, verspreid over het hele land, toegekend. Zomerkansen, het tijdelijke en pas opgerichte fonds van Augeo Foundation, stimuleert zomeractiviteiten voor kwetsbare kinderen en jongeren. Gemeenten kunnen aanspraak doen op dit fonds om hun bestaande zomeractiviteitenplan uit te breiden met activiteiten die bijdragen aan de veerkracht van de kinderen en jongeren en aan het opbouwen van een netwerk in de eigen wijk. Onder de aanvragers bevinden zich zowel grote als kleine gemeenten, van Simpelveld tot Veendam en van Nijmegen tot Vlissingen.

Kinderkrant

In de 25 deelnemende gemeenten zijn heel uiteenlopende projecten opgezet om extra aandacht aan veerkracht van kinderen te schenken. De aftrap vond plaats in Rotterdam-Zuid, met de omvangrijke Zomercampus 010. Alle bijna 5.000 deelnemende kinderen krijgen een programma van circa 40 uur. ‘s Ochtends maken de basisscholieren in groepjes hun eigen wijkkrant, waarvoor ze op stap gaan in de wijk en contact leggen met buurtbewoners, winkeliers en ondernemers. ‘Als kinderen achterstand hebben opgelopen, kunnen ze die hier inhalen’, vertelt Mandy Leenpoel, directeur van Zomercampus010 aan NUjunior. De andere helft van de tijd is gericht op talentontwikkeling, met bijvoorbeeld hiphopdans- en waveboardlessen. ‘We willen de kinderen deze zomer een zo fijn mogelijke vakantie in hun eigen stad geven.’

Plezier, ontspanning en veerkracht

Aanleiding voor de oprichting van het fonds Zomerkansen door Augeo Foundation zijn de signalen dat de coronacrisis juist in kwetsbare wijken veel maatschappelijke problemen heeft verergerd. Augeo was in maart een van de oprichters van het Crisisfonds dat tot doel heeft om kwetsbare kinderen te steunen tijdens de coronacrisis. In het effectonderzoek naar dit fonds lieten meer dan 600 professionals in de jeugdbescherming, pleegzorg en opvang weten dat kinderen deze zomer grote behoefte hebben aan spel en ontspanning en aan het versterken van de sociale contacten en binding met volwassenen in hun woonomgeving. Daarmee wordt hun stress verlaagd en hun veerkracht vergroot, wat ook bij een eventuele volgende lockdown van pas kan komen. Met Zomerkansen hoopt Augeo in deze behoefte te voorzien.

Eerste week

De komende weken zullen we hier verslag doen van de verschillende zomeractiviteiten die vanuit Zomerkansen gesteund worden. Het team van Augeo brengt deze week een bezoek aan de zomeractiviteiten in Pekela/Veendam, Hoogeveen en Vlissingen.

Lees ook:

Fonds Zomerkansen

Met zomeractiviteiten en coaching geven we kinderen een steuntje in de rug. Door ontspanning, leuke dingen doen en vrienden maken werken ze aan life-skills en versterken ze hun eigen veerkracht. Lees meer

Fonds Zomerkansen helpt 4.000 kinderen in achterstandswijken

Doel: positieve ervaringen en contacten opdoen, ontspannen en zo hun veerkracht versterken.

Lees meer

Impact van de coronacrisis

Voor veel kwetsbare kinderen en gezinnen zullen de gevolgen nog lang voelbaar blijven.

Lees het magazine