“Als een verslaafde ouder alleen drinkt als het kind het niet ziet, is het oké”. Op onze tweede stelling werd massaal gereageerd! Een overduidelijke meerderheid van maar liefst 97% van de jongeren geeft aan dat dit niet oké is.

Jullie geven duidelijk aan wáárom jullie het er niet mee eens zijn. Zo maakt het eigenlijk niet eens uit of het kind er bij is of niet, want een verslaving is nooit oké. Niet voor de verslaafde, niet voor zijn/haar omgeving. Daarnaast zie je misschien het drinken zelf niet, maar de gevolgen van het drinken zie je wel. Doordat het gedrag van de ouder verandert.
Een van jullie verwoordt dat kort maar krachtig: “drank verslaafde ouder, 3 woorden die niet samengaan”.

Opgroeien in een veilige omgeving

Het is ontzettend belangrijk dat kinderen opgroeien in een veilige omgeving, en het is dan ook niet oké om op te groeien met ouders die verslaafd zijn. Helaas gebeurt dat wel vaak. Ongeveer 577.000 Nederlandse kinderen onder de 18 jaar hebben namelijk een ouder met een psychische aandoening of een verslaving. Dit is voor deze kinderen heel ingrijpend en dan gaat het er niet om of het kind het drankgebruik daadwerkelijk ziet, of bewust meemaakt (bijvoorbeeld omdat het nog een baby is). Studies laten zien dat je door dit soort ingrijpende jeugdervaringen een grotere kans hebt op allerlei gezondheidsproblemen. Zoals auto-immuunziektes, hartproblemen, maar ook op mentale gezondheidsproblemen zoals depressie of angststoornissen.

Steun van een volwassene

Gelukkig laten deze studies ook zien dat de gevolgen beperkt kunnen worden door de steun van een belangrijke volwassene. Het liefste is dit natuurlijk de andere ouder, maar dit kan ook een leerkracht, lieve tante, buurvrouw of voetbaltrainer zijn. Een verslaafde ouder is echter niet meteen een slecht mens. In veel gevallen is een verslaving een overlevingsstrategie, omdat zij wellicht zelf onveilig zijn opgegroeid. Het is daarom belangrijk dat ook ouders de juiste steun en hulp ontvangen om van hun verslaving af te komen.

Gebeurt dit ook bij jou thuis?

Herken je je eigen thuis hierin en wil je hier graag eens met anderen over praten. Wist je dat er verschillende groepen zijn speciaal voor kinderen en jongeren die opgroeien met ouders met een verslaving (of psychische problemen)? Als je daar interesse in hebt kijk dan eens op deze websites:

Lees ook

Je kind vernederen is geen kindermishandeling

Je kind vernederen is geen kindermishandeling

Op maandag 18 september ging onze eerste stelling op Facebook en Instagram online: “Je kind vernederen is geen kindermishandeling”. Waarom deze stelling

jongeren augeo vechtscheiding

Collegedag aanpak vechtscheiding

De gemeente Rotterdam organiseert op donderdag 14 september 2017 een collegedag vechtscheiding voor zo’n 250 professionals. Wij zijn er ook

jongeren augeo storytelling

Jongerentaskforce pakt geweld tegen kinderen aan

50 jongeren vormen een nieuwe taskforce, de Augeo Jongerentaskforce. Hun doel is dat alle kinderen in Nederland veilig opgroeien.

Workshops Augeo Jongeren Taskforce

Workshops

De Augeo Jongerentaskforce organiseert workshops en trainingen. De jongeren delen zo hun eigen ervaringen met professionals in onder andere de zorg en het onderwijs.. Meer over workshops

jongeren augeo contact

Ik wil contact met de jongerentaskforce

Heb je een vraag over onze workshops of wil je een jongere uitnodigen om zijn of haar verhaal te vertellen?