De afgelopen weken hebben wij verschillende gemeentes bezocht om aan de wethouder Jeugd ons koffertje te overhandigen.

Waarom een koffertje voor de wethouder, en wat zit er in? 

Op dinsdag 19 september was het de derde dinsdag van september: Prinsjesdag. Hier wordt traditiegetrouw het koffertje aangeboden met daarin de financiële cijfers van Nederland. Ook wij jongeren vinden cijfers belangrijk, en dan hebben we het echt niet alleen over ons zakgeld of cijfers die we op school halen. Nee, het gaat om de cijfers die laten zien hoe (on)veilig kinderen en jongeren in Nederland opgroeien. Wij weten namelijk hoe het is om niet veilig op te groeien.

Al meer dan 200 jaar is Prinsjesdag het moment dat het werkjaar van de Eerste en de Tweede Kamer officieel wordt geopend. Tot een paar jaar geleden was de Rijksoverheid verantwoordelijk voor ons en onze veiligheid, nu zijn de gemeenten dat. Reden genoeg om op bezoek te gaan bij gemeenten en met de wethouders te kijken hoe we elkaar kunnen versterken en ondersteunen.

Om de traditie van Prinsjesdag in ere te houden komen wij met een koffertje. Een koffertje gevuld met cijfers, materialen, voorbeelden en verhalen die wij heel belangrijk vinden. Verhalen over jongeren, die te maken hebben gehad met geweld of verwaarlozing. Ook ons onderzoek naar ingrijpende jeugdervaringen bij kinderen in groep 7 en 8 zit in het koffertje.

Rotterdam, Den Bosch, Leiden, Almere en Eindhoven

Ons eerste gesprek was op vrijdag 15 september met wethouder Hugo de Jonge van gemeente Rotterdam. Diezelfde dag hadden we ook een afspraak met wethouder Paul Kagie van gemeente Den Bosch. Enkele dagen later, op maandag 18 september gingen we in gesprek met wethouder Roos van Gelderen van gemeente Leiden. Vervolgens stonden we op vrijdag 22 september in Almere met wethouder René Peeters. Ten slotte hebben wij afgelopen maandag – 25 september – ons koffertje in Eindhoven overhandigd aan wethouder Jannie Visscher.

Het waren inspirerende en open gesprekken. We hebben besproken hoe het met de veiligheid van de jeugd in de gemeente gesteld is, en gekeken naar waar er kansen liggen om de veiligheid van jongeren nog meer te verzekeren. Het was fijn om te merken dat de wethouders het met ons eens waren. Alle wethouders hebben beloofd zich voor ons verhaal hard te maken in hun gemeenten.

Hier blijft het niet bij!

Volgende week gaan we koffertjes overhandigen aan wethouders van andere gemeenten. Zo proberen we op zoveel mogelijk plekken onze stem te laten horen! Het blijft ook niet bij deze ene afspraak. Alle wethouders hebben toegezegd ons binnenkort weer te spreken. Uiteraard houden we je op de hoogte!

Lees ook

Beleid beïnvloeden door jongeren

Beleid beïnvloeden

We denken en praten mee, geven advies aan beleidsmakers en de politiek. Overal waar de stem van jongeren nog te weinig wordt gehoord! Hoe wij adviseren

jongeren augeo storytelling

Jongerentaskforce pakt geweld tegen kinderen aan

50 jongeren vormen een nieuwe taskforce, de Augeo Jongerentaskforce. Hun doel is dat alle kinderen in Nederland veilig opgroeien.

jongeren augeo summerschool groningen

Summer School Groningen

Op 22 en 23 augustus waren we aanwezig op de Summer School van Universiteit Groningen. Wat wij vertelden

Workshops Augeo Jongeren Taskforce

Workshops

De Augeo Jongerentaskforce organiseert workshops en trainingen. De jongeren delen zo hun eigen ervaringen met professionals in onder andere de zorg en het onderwijs.. Meer over workshops

jongeren augeo contact

Ik wil contact met de jongerentaskforce

Heb je een vraag over onze workshops of wil je een jongere uitnodigen om zijn of haar verhaal te vertellen?