Als medewerker in de gehandicaptenzorg werk je met kwetsbare mensen; die vaak afhankelijk zijn van anderen. Soms kun je het gevoel krijgen dat het niet goed gaat met een cliënt. Je merkt bijvoorbeeld dat er ernstige spanningen zijn tussen een cliënt en de familie of het valt je op dat iemand erg ongelukkig is. Het is belangrijk dat je wat doet als je je zorgen maakt over de veiligheid. Maar wat dan en hoe?  

Hoe helpt Augeo medewerkers in de gehandicaptenzorg?

Hoe meer kennis je hebt over mishandeling en huiselijk geweld hoe beter je signalen herkent en weet wat je kan doen. Voor medewerkers in de gehandicaptenzorg hebben we een op maat gemaakte cursus over werken met een meldcode. In deze geaccrediteerde cursus leer je bijvoorbeeld hoe je erachter komt of een situatie nu echt zorgwekkend is. En hoe je partners, kinderen of andere familieleden daarop aanspreekt. Daarnaast hebben we  aanvullende cursussen als ‘Mantelzorgondersteuning’, bedoeld voor professionals die in hun werk te maken hebben met mantelzorgers. Bij Augeo kun je kiezen op welke manier jij, of beter nog het hele team, je kennis wil bevorderen over dit thema en zo écht het verschil kan maken voor een persoon.

Kennis vasthouden én toepassen

In de cursussen oefen je bijvoorbeeld met het voeren van verschillende gesprekken: met een overbelaste mantelzorger, een slachtoffer, met een collega en een leidinggevende. En ze bevatten waargebeurde voorbeelden met videofragmenten waarin betrokkenen zelf - of acteurs namens hen - vertellen wat er gebeurd is. Maar om je kennis up-to-date te houden is er meer nodig dan een enkele cursus. Gelukkig kan dat op efficiënte en leuke manieren! Zo is er bijvoorbeeld de app waarbij je iedere dag een tip, weetje, video of vraag krijgt waarmee je het onderwerp top-of-mind houdt. En het gratis online Augeo Magazine biedt achtergrondverhalen en inspirerende interviews.

Dit kan jou of je team ook verder helpen

Om goed te weten waar jij als professional in de gehandicaptenzorg behoefte aan hebt, zorgen we dat we zelf ook goed op de hoogte blijven. Zo deden we bijvoorbeeld onderzoek naar de impact van de coronacrisis op gezinnen waar huiselijk geweld speelt. Ook werken we nauw samen met anderen, zo ontwikkelden we de meldcode-cursus samen met ActiZ, de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN), Vilans en experts en vertegenwoordigers uit het vak.

Veelgestelde vragen

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je niet kunnen vinden wat je zoekt, of heb je nog een vraag? Laat het hier weten, dan nemen we contact met je op.