1. Kraamzorg: Vroegsignalering en werken met een meldcode

Kraamzorg: Vroegsignalering werken met de meldcode KCKZ

Ontwikkeld voor:
Tijd: 2 uur
Kosten: € 30,- (excl. 21% BTW)
€ 36,30 (incl. 21% BTW)
In samenwerking met: ActiZ, Kenniscentrum Kraamzorg en verschillende kraamzorgorganisaties; Mede mogelijk gemaakt door subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Accreditatie: Ja, klik hier

Omschrijving scholingsonderdeel

Over de cursus

Als kraamverzorgende ben je kort maar intensief betrokken bij een gezin. Hierdoor bestaat de kans dat je signalen opvangt van huiselijk geweld of kindermishandeling. Vaak verkeer je dan in tweestrijd: aan de ene kant twijfel je of je vermoeden wel terecht is. Aan de andere kant, weet je dat je iets moet doen, want je wilt dat de mishandeling stopt. In deze cursus leer je welke stappen je het beste kunt nemen.

Wat komt aan de orde in de cursus?

  • Je leert welke specifieke signalen van huiselijk geweld je kunt tegenkomen tijdens de kraamperiode.
  • Je leert wat je moet doen bij een vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld.
  • Tijdens de cursus volg je twee kraamverzorgenden. Zij vertellen welke signalen zij in hun werk zijn tegengekomen en hoe ze hiermee om zijn gegaan.
  • Een kinderarts, tevens expert op het gebied van kindermishandeling, vertelt je meer over de specifieke signalen die je kunt tegenkomen bij een baby en jonge kinderen.

Opfrismoment

Deze cursus bevat opfrismomenten. Een opfrismoment is een kort stukje scholing dat extra informatie of verdieping bij een leeronderdeel bevat. Een opfrismoment duurt maximaal 15 minuten. Als een cursus opfrismomenten bevat, dan krijgt de gebruiker deze automatisch toegestuurd drie maanden en een half jaar na het afronden van de scholing. De opfrismomenten zijn niet geaccrediteerd bij de diverse kwaliteitsregisters.

In samenwerking met

De ontwikkeling van deze cursus wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De cursus is inhoudelijk ontwikkeld in samenwerking met ActiZ, Kenniscentrum Kraamzorg en verschillende kraamzorgorganisaties.

Toets: ja

Tijd: 2 uur

Accreditatie

  • KCKZ (Kenniscentrum Kraamzorg): 2 punten