Als je werkt bij de politie, justitie of de reclassering, kom je regelmatig in aanraking met mensen die in de problemen zitten. Hoe zit het met die mensen thuis? Is het daar veilig? Misschien krijg je het vermoeden dat er sprake is van verwaarlozing of mishandeling. Dat er kinderen zijn die niet veilig kunnen opgroeien. Waar kun jij ─ vanuit jouw rol bij de politie, justitie of reclassering ─ op letten? En wat kun je doen? 

Hoe helpt Augeo politie, justitie en reclassering?

Hoe meer kennis je hebt over kindermishandeling en huiselijk geweld hoe beter je signalen herkent en weet wat je kan doen voor een kind. We hebben diverse online cursussen, bijvoorbeeld over werken met een meldcode en over de kindcheck. De cursussen bevatten veel praktijkvoorbeelden in de vorm van videocasussen. Je kunt kiezen op welke manier jij, of beter nog je hele afdeling of team, de kennis wil bevorderen over dit thema en zo écht het verschil kan maken voor een kind.

Kennis vasthouden

Kennis en vaardigheden kunnen snel wegzakken. Gelukkig kun je op efficiënte en leuke manieren het geleerde vasthouden! We hebben een praktische cursus ‘Werken met een meldcode’. Daarnaast hebben we aanvullende cursussen, bijvoorbeeld over de langetermijneffecten van kindermishandeling. Maar ook het gratis online Augeo Magazine dat op een toegankelijke manier thema’s behandelt die te maken hebben met veilig opgroeien.

Werken aan veiligheid

In de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld werken jullie niet alleen met elkaar samen, maar ook met andere partijen als Veilig Thuis. ‘Veiligheid’ is hierbij altijd het kernwoord. Ook Augeo werkt nauw samen met andere organisaties en initieert allerlei projecten. Bijvoorbeeld Handle with Care dat van oorsprong een samenwerking was tussen politie, scholen en leerplicht. Na een ingrijpend incident waarbij de politie betrokken is, is er razendsnel steun op school voor het kind. Simpel, snel en in een vertrouwde omgeving. Ook initieerden we bijvoorbeeld een grootschalig onderzoek naar kindermishandeling waarbij zo’n 1200 ouders en 1500 kinderen anderhalf jaar lang gevolgd werden na een melding bij Veilig Thuis.

Veelgestelde vragen

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je niet kunnen vinden wat je zoekt, of heb je nog een vraag? Laat het hier weten, dan nemen we contact met je op.