Op 13 oktober organiseerde Augeo Foundation een webinar over Veerkracht. Het webinar werd gegeven door Naomi Vandamme, zij is gz-psycholoog en is expert in het werken met kinderen die te maken kregen met schokkende gebeurtenissen. Lees hier vijf tips voor professionals die werken met getraumatiseerde kinderen.

1. Veerkracht is iets waar je altijd aan kan werken

Verschillende factoren van het kind (interne hulpbronnen) en verschillende factoren in zijn of haar omgeving (externe hulpbronnen) dragen bij aan veerkracht. Het is geen kwaliteit of eigenschap die je wel of niet hebt. Het is een proces, het is dynamisch en in ontwikkeling door ervaringen die het kind opdoet. Professionals kunnen bijdragen aan het vergroten van de kans dat een kind terugveert. Kijk samen naar de bronnen die er al zijn en bekijk welke er belangrijk zijn voor het kind. Daar kun je dan samen aan gaan bouwen.

Meer uitleg over de interne en externe hulpbronnen en wat jij daar mee kan doen leer je in de mini-cursus Visie op veerkracht.

2. Ga op zoek naar een potentiële steunfiguur

Een steunfiguur is een voorbeeld van zo’n externe hulpbron. Vraag het kind: is er een tante, leraar of iemand anders bij wie je een fijn gevoel hebt en bij wie je je veilig voelt? Deze steunfiguur helpt het kind niet alleen zich veilig en gesteund te voelen, maar kan ook helpen de interne hulpbronnen te versterken.

3. Bedenk samen met het kind wat er nodig is

Veerkracht is een soort toolkit met relaties en vaardigheden. Wat zit er in de toolkit? Om daar achter te komen heeft Naomi Vandamme de veerkrachtbronnenbloemkaart ontwikkeld, eigenlijk een soort veerkrachtpuzzel. Hiermee kun je er samen met het kind achter komen wat er al in de toolkit zit van het kind, wat er nog ontbreekt en welke veerkrachtbronnen belangrijk zijn voor het kind. Dit is vooral geschikt voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 11 jaar. Voor oudere kinderen kan je wel de opzet gebruiken, maar zou je een metafoor kunnen kiezen die bij het kind past (bijvoorbeeld een kampvuur opbouwen, een tent opzetten).

Meer hierover lees je in het boek Veerkracht bij kindertrauma. Bestel het boek.

4. Lees de boeken en artikelen van Michael Ungar

Hij schreef zeer veel over veerkracht en is oprichter van het Resilience Research Centre van de Dalhouse University. Wil je meer van hem weten? Ga naar de website van Michael Ungar

5. Maak gebruik van de materialen op Platform The mental box

Hier staan meer dan honderd materialen om te werken met kinderen rondom het versterken van veerkrachtbronnen maar ook gewoon hulpbronnen en mentale groei en ontwikkeling bij kinderen. Deze materialen zijn zeer visueel en zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Bezoek The mental box.