1. Actueel
  2. 5 tips – Zo steun je een psychisch verwaarloosd kind

5 tips – Zo steun je een psychisch verwaarloosd kind

Bij psychische verwaarlozing (ook wel emotionele verwaarlozing) geven ouders een kind stelselmatig onvoldoende aandacht en genegenheid. Het is de meest voorkomende vorm van kindermishandeling in Nederland. Wat kun je doen voor een kind dat hiermee te maken heeft (gehad)?

Een ouder die zijn kind psychische verwaarloost, is als het ware emotioneel afwezig. Hij of zij knuffelt het kind bijvoorbeeld weinig, troost het niet als het verdrietig is of is onvoldoende in staat aandacht te geven. Ook kan het zijn dat een ouder nauwelijks speelt met het kind of weinig aandacht heeft als het kind iets vertelt. De ouder. Ook een kind weghouden van school of ander contact met de buitenwereld ontzeggen kunnen een vorm van psychische verwaarlozing zijn. Het is iets anders dan psychische mishandeling waarbij kinderen stelselmatig bijvoorbeeld uitgescholden, getreiterd, overvraagd of gekleineerd kunnen worden.

Hoe kun je een kind dat emotioneel verwaarloosd is, steunen als professional?

1. Creëer een veilige omgeving voor het kind

Een veilige omgeving begint met het geven van vertrouwen. Zorg dat jij een betrouwbare persoon bent voor het kind. Wees voorspelbaar in je gedrag. Doe wat je zegt en zeg wat je doet.

2. Leer het kind contact maken met zijn emoties

Verwaarloosde kinderen hebben vaak geleerd om hun gevoelens te negeren doordat hun ouders er op een ongezonde manier op reageerden. Benoem hoe betekenisvol het kind is. Zeg dingen als: “Wat knap van je.” Of “Wat lief van jou.” Of “Wat fijn dat je er bent.”

3. Help deze kinderen woorden te geven aan hun gevoel

Woorden kunnen geven aan je gevoel is enorm belangrijk - het kan problemen met emotieregulatie voorkomen. Ondertitel daarom bij iedere emotie: “Volgens mij ben je nu boos.” Of: “Ik denk dat jij héél blij bent.” Op die manier leer je een kind taal te geven aan dat nare gevoel in hun buik of die kriebels in hun hoofd.

4. Betrek de ouders bij het herstel

Niets is méér helend voor een verwaarloosd kind dan een ouder die zegt: “Ik heb je onvoldoende beschermd en ik wil het goedmaken.” Doe daarom herstelwerk - als dat mogelijk is - het liefst samen met de ouder of ouders. Dat betekent ook dat de ouders met zichzelf aan de slag moeten - bijvoorbeeld door die verslaving aan te pakken of traumatherapie te volgen - en inzicht moeten krijgen in hun rol en tekortkomingen.

5. Leer de triggers herkennen en praat erover

Door emoties en triggers te erkennen en te herkennen, kun je als professional echt het verschil maken voor verwaarloosde kinderen. De animatie ‘Trauma en triggers’ kun je bijvoorbeeld gebruiken om uit te leggen hoe dit werkt en hoe je hiermee om kan gaan.

Deze tips komen uit het artikel ‘Zo steun je een emotioneel verwaarloosd kind’. Hierin geeft klinisch psycholoog en psychotherapeut Marina Reijns tien heel concrete tips voor professionals. Lees het complete artikel, met nog 5 extra tips.