1. Actueel
  2. Boekentips: Bij ons in de familie

Boekentips: Bij ons in de familie

Het thema van de Boekenweek 2024 is: Bij ons in de familie. In het kader daarvan zetten we een aantal boeken op een rij die een link hebben met dit thema.

Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?

Francine Oomen

Na 25 jaar Hoe overleef ik is er nu het eerste deel voor de volwassen geworden lezers van toen. Wat gebeurt er als je volwassen bent, maar eigenlijk helemaal niet weet hoe dat moet? Als je overweldigende dingen meemaakt, maar die met niemand durft te delen? Als je op slot zit en de sleutel kwijt bent? Deze en nog veel meer vragen komen aan de orde in het boek over hoofdpersoon Rosa die midden in haar quarterlifecrisis zit.

Lees hier het interview van Francine Oomen over hoe zij omgaat met nare jeugdervaringen.

Het hele dorp wist het

Rinke Verkerk

Als Lenneke twaalf jaar is, wordt ze seksueel misbruikt door haar opa. Terwijl Lennekes opa, de dader, zijn leven weer oppakt na zijn veroordeling, wordt Lenneke door het dorp gemeden. Hoe kan dat? Dat is de vraag waar Rinke Verkerk, inmiddels journalist, twintig jaar later wakker van ligt. Het resultaat is een aangrijpend boek dat laat zien dat er bij seksueel kindermisbruik altijd drie partijen zijn: de dader, het slachtoffer én de omstanders.

De wolf en de 7 meisjes

Carenina Vermaat

Dit boek vertelt de waargebeurde verhalen van 7 vrouwen, die verstrikt zijn geraakt in een toxische, destructieve, narcistische of andere soort ongezonde relatie. Door hun openhartige verhalen te delen, laten ze zien hoe het kan dat levenslustige, succesvolle, intelligente vrouwen hierin terechtkomen en waarom het zo moeilijk is hiervan los te komen. Ook vertellen ze hoe ze uiteindelijk de kracht hebben gevonden zichzelf te bevrijden.

Niemand die omkijkt

Marco Strijker

Ik ben in mijn jeugd mishandeld en verwaarloosd en dat laat diepe sporen na. Deze sporen hebben mij gevormd tot wie ik ben en beïnvloeden mijn leven nog iedere dag. In dit boek deel ik mijn ervaringen om te laten zien welke verwoestende gevolgen kindermishandeling kan hebben.

Marco werkte ook mee aan de mini-documentaire Je monster de baas.

Dat beloof ik

Roxane van Iperen

De twaalfjarige M. groeit op in twee werelden. Thuis is er chaos en geweld, op school past ze zich geruisloos aan. Haar ouders zijn continu op de vlucht – voor de buitenwereld, elkaar, hun eigen demonen – en sleuren M. mee, van dorp naar dorp, van school naar school. Nergens krijgt ze de kans om wortel te schieten, of, belangrijker nog: om met iemand een gedeeld verleden op te bouwen. Dat beloof ik is het verhaal van een meisje dat alles in haar jonge leven moet bevechten om overeind te blijven.

Wat je van bloed weet

Philip Huff

Wat je van bloed weet gaat over opgroeien in een gewelddadig gezin, over de wording van kind tot volwassene, en over de liefde – de liefde voor Cato, maar ook voor Alexander, de jongere broer van de verteller en hun zus, Emilie. Het is een roman over machteloosheid in familieverhoudingen en over de vraag of je jezelf ooit uit die verhoudingen kunt bevrijden.

Extra tip

Acht kinderboeken om een gesprek te starten

Meer weten over de boekenweek?

De boekenweek vindt plaats van 16 t/m 24 maart 2024.
Ga naar www.boekenweek.nl