1. Actueel
  2. ‘Ik herinner me dat ik huilend op de deur aan het bonken was’
Veerkracht

‘Ik herinner me dat ik huilend op de deur aan het bonken was’

Elke ouder wil het beste voor zijn of haar kind. Helaas zijn er soms omstandigheden waardoor dat niet lukt. In de 4-minuten durende documentaire Je Monster de Baas vertellen drie jongeren over de nare ervaringen die zij hebben meegemaakt in hun jeugd. Én ze vertellen hoe het hielp om daarover te praten.

Over ingrijpende jeugdervaringen wordt zelden gesproken. En dat terwijl één op de vier kinderen en jongeren in Nederland die nare ervaringen meemaken. Denk daarbij aan kinderen die emotioneel verwaarloosd worden of een vechtscheiding meemaken. Erover praten en steun zoeken bij iemand die je vertrouwt is een belangrijke stap in het versterken van veerkracht en gezondheid. Daarom lanceert het programma Gezonde Generatie de campagne ‘Je Monster de Baas’. In samenwerking met zangeres Bente en ondersteund door Augeo Foundation, Stichting Kinderpostzegels en negen andere kind- en vermogensfondsen. De mini-documentaire is onderdeel van deze campagne en is te vinden op www.jemonsterdebaas.nl.

Je hoort onder andere het verhaal van Tanisha die opgroeide met een moeder die depressief werd toen Tanisha nog maar net geboren was. ‘Iemand die depressief is of mentale klachten heeft kan best wispelturig zijn. Je moet altijd oppassen kan ik nu wel mijn verhaal doen of kan ik niet mijn verhaal doen. Als ik dan hysterisch werd, werd ik opgesloten op mijn kamer met de deur op slot. Ik herinner me dat ik dan huilend op de deur aan het bonken was. Mijn ouders konden op dat moment niet omgaan met mijn gedrag.’

ACE’s

Professionals gebruiken vaak de term ACE’s als ze het hebben over ingrijpende jeugdervaringen. Dit is de afkorting van Adverse Childhood Experiences. Kinderen die meerdere ACE’s hebben, kunnen daar hun hele leven negatieve gevolgen van ondervinden. Zo lopen zij een verhoogde kans op een ongezonde leefstijl, ernstige ziektes en chronische aandoeningen. Lees meer over ACE’s

Waar kun je terecht?

Wil je een je een jongere verder helpen om erover te praten? Kijk dan eens op https://www.jemonsterdebaas.nl. Doorverwijzen naar De Kindertelefoon (0800-0432) of de Alles Oké? Supportlijn (0800-0450) kan ook natuurlijk.