Hoe is dat voor een kind: politie in je huis?

Op een ochtend hoor ik in alle vroegte een hoop lawaai. Sirenes en zwaailichten. Mijn hart slaat over en ik zie hoe twee politieauto’s de helft van de straat afsluiten.

Mijn gedachten gaan meteen allerlei kanten op: een wietplantage in mijn slaperige straat waar nooit iets gebeurt? Of tóch ook in mijn  straat huiselijk geweld? Ik rijd via een omweg naar mijn werk en het houdt me de hele dag bezig. Ik ben ervan uit m’n doen. 

Handle with Care

Tegenwoordig overleg ik nogal eens met politieagenten voor ‘Handle with Care’. Het doel van Handle with Care is simpel. Wanneer de politie ingrijpt bij huiselijk geweld in een gezin, zorgen politie en school dat de leerkracht zo snel mogelijk wordt geïnformeerd: Naam kind, Handle with Care. Niet meer en niet minder.  

Kinderen voelen zich soms door geweld thuis ook op school onveilig en gespannen. Op deze manier steunen leraren deze kinderen de volgende dag. Een kleuter mag bijvoorbeeld zijn knuffel bij zich houden, een puber mag zijn toets overdoen, een onrustige en nerveuze 10-jarige mag de hele dag klusjes doen en zo lekker actief bezig zijn. (tekst gaat verder na beeld)

jongen

Ik heb in dit project al zoveel ontroerende en heftige verhalen gehoord. Een agent die een huilende puber midden in de nacht kan troosten ‘jij gaat nog wat proberen te slapen en ik zorg dat je mentor weet dat jij geen huiswerk hebt kunnen maken’, een leerkracht die twee vriendjes extra aan elkaar koppelt omdat hij weet dat een van de twee die dag heel veel veiligheid en geborgenheid nodig heeft, een puber die naar de counselor stapt voor een gesprek over zijn thuissituatie  ‘ik had het misschien ooit wel gedaan maar nu u het weet is de drempel wat lager’. Een ouder die voor een specifieke Handle with Care-school kiest ‘want als jullie zó goed voor kinderen zorgen, dan wil ik mijn kind hier ook op school hebben’. 

Het doel is eenvoudig. De weg er naartoe is langer dan gedacht maar gaat opwaarts! De mensen die ik ontmoet zijn deskundige en moedige professionals met hart voor kinderen en ouders, die zich vol vuur inzetten om Handle with care te laten slagen. 

En ik? Ik ben vanaf de start een beetje geïmponeerd door die agenten met hun uitrusting van pepperspray, boeien, pistolen en wat al niet meer. En als ze dan ineens met toeters en bellen in mijn eigen straat staan, verstijf ik en ben ik van slag. Ik kan alleen maar invullen hoe dat voor een kind moet zijn, die agenten opeens in je huis…Wat ben je dan blij als het op school veilig is en de docenten en leerkrachten je met ‘care’ behandelen! 

anderen lazen ook

schommel

Politie helpt scholen

Lees hoe

Kind uit de klas

handle with care is veelbelovend

Lees verder

Waarom steun logisch is

Lees verder