1. Actueel
  2. Zomer! Wat zijn jouw goede voornemens?

Zomer! Wat zijn jouw goede voornemens?

Driekwart van de Nederlanders start op 1 januari met goede voornemens. Zo’n twee weken later, op 'quitters day', is er van die voornemens vaak weinig meer over. Goede voornemens die we in augustus maken, hebben veel meer kans van slagen. Velen hebben meer energie en halen alles uit de lange dagen. Daarnaast, na je vakantie moet je weer wennen aan je routine en is het makkelijk om iets nieuws aan je routine toe te voegen. Heb jij al plannen? 

Zomertips! - Kinderen genieten van hun ijsje in het park op een bankje

Is jouw goede voornemen om je vakkennis op peil te houden? Of om bij te leren op het gebied van huiselijk geweld, veerkracht, ingrijpende jeugdervaringen of langetermijngevolgen? Met deze gouden tips gaat dat zeker lukken!

1. Ga samen leren aan de hand van casussen

Samen leren is niet alleen leuk, het is ook effectief. Met de gesprekshandreiking 'In gesprek over meldcode-dilemma’s' kun je, samen met collega’s of partners uit de keten, aan de slag gaan met herkenbare casussen. Iedere voorbeeldcasus start met een korte video, vervolgens ga je aan de hand van allerlei reflectievragen met elkaar in gesprek. Als extra bevat deze gratis online handreiking allerlei verdiepende materialen en werkvormen.

ACTIE: Plan de eerste meeting hierover alvast in (en die volgende ook 😉) en ga in gesrek over meldcode-dilemma's.

2. Ontvang tips via je telefoon

Ken jij de Augeo App al? Je kiest je sector en het onderwerp waar je meer over wilt weten. En voilà, je ontvangt dagelijks een tip, wetenswaardigheid, korte video of mini-oefening. Ideaal om op een laagdrempelige manier je kennis over de meldcode, kindermishandeling, huiselijk geweld en veerkracht, niet weg te laten zakken.

ACTIE: Download de app

3. Zet een kind écht centraal

Het lijkt zo logisch. Om bij vermoedens van kindermishandeling ook de kinderen zelf te betrekken. Toch blijkt dit in de praktijk makkelijker gezegd dan gedaan. Aan de hand van zes onderwerpen met steeds een korte, uitdagende oefening helpen we je op een leuke manier om kinderen nog meer te betrekken. Heb je de oefeningen al eens gedaan? Herhaling versterkt je kennis en vaardigheden!

ACTIE: Start met de eerste oefening en plan er vervolgens één per week in.

4. De grondige aanpak: zorg dat je hele organisatie goed geschoold is

Weet jij dat Augeo Academy voor alle sectoren online cursussen op maat heeft? Van ziekenhuis tot kinderopvang en van kraamzorg tot onderwijs. Met een lidmaatschap kun je je hele organisatie scholen. Een aantal van de cursussen sluit je af met een toets, waarna je ook een bewijs van deelname ontvangt. Je kan zelf bepalen wie in jouw organisatie welke cursus kan volgen. Alle cursussen zijn ontwikkeld in samenwerking met beroepsgroepen, brancheorganisaties en kennisinstituten.

ACTIE: Bekijk de mogelijkheden voor jouw organisatie

5. Belicht een onderwerp van verschillende kanten

Een thema bekijken vanuit verschillende invalshoeken is altijd goed. Of het nu gaat om systeemgericht werken, grensoverschrijdend gedrag, psychische mishandeling, of gender en huiselijke geweld, je leest erover in Augeo Magazine. Professionals, beleidsmakers, wetenschappers en ervaringsdeskundigen vertellen hun kant van het verhaal.

ACTIE 1: Lees het Augeo Magazine
ACTIE 2: Neem een gratis abonnement. Ben je al abonnee? Tip dan een bekende!

6. Leer van psycho-educatie animaties

Psycho-educatie leert kinderen, jongeren en hun ouders/verzorgers om hun eigen gedrag en emoties beter te begrijpen. Wil jij zélf weten hoe dat zit? Of, ben je (trauma-)hulpverlener? Bekijk dan de verschillende psycho-educatie animaties. Begin eerst met de video waarin traumatherapeut Marieke Zeeman uitlegt hoe je de video’s kan gebruiken.

ACTIE: Bekijk de animaties

7. Doe een mini-cursus over veerkracht

Deze interactieve animatie is eigenlijk een soort mini-cursus. Je komt erachter wat veerkracht is. Welke hulpbronnen veerkracht helpen versterken. En hoe die hulpbronnen verband houden met elkaar.

ACTIE: Doe de mini-cursus

8. Pluis een infographic uit

Ken jij de serie infographics over ingrijpende jeugdervaringen al? Het zijn factsheets die heel veel informatie geven op een compacte en visuele manier. Ze gaan over de oorzaken en het voorkomen van ingrijpende jeugdervaringen. Er zijn verschillende thema’s, bijvoorbeeld over ‘Roken, alcohol & drugs’, ‘Mentale gezondheid’ en ‘Onderwijs en leren’.

ACTIE: Bekijk de infographics, óók die over ‘beschermende factoren’

9. Updates via social media

Wil je niks missen? Volg dan onze kanalen op Instagram, Facebook of LinkedIn. We posten regelmatig nieuws en achtergronden over veerkracht, ingrijpende jeugdervaringen, huiselijk geweld en vooral heel veel tips en materialen waar professionals wat aan hebben in hun werk.

ACTIE: Volg Augeo Foundation op jouw favoriete social kanaal