Als pedagogisch medewerker van een integraal kindcentrum (IKC) ben je heel belangrijk voor de kinderen. Je ziet ze vrijwel elke dag. Juist jij bent iemand die kan opmerken dat het thuis niet goed gaat. Daarmee kun je echt het verschil maken voor een kind en de ouders. Hoe ga je hier zorgvuldig mee om? Waar kun je op letten en wat kun je doen? Bekijk ons uitgebreide aanbod voor het integraal kindcentrum.

Hoe helpt Augeo het integraal kindcentrum

Hoe meer kennis je hebt over kindermishandeling en huiselijk geweld hoe beter je signalen herkent en weet wat je kan doen voor een kind. Voor het integraal kindcentrum hebben we diverse online cursussen op maat over werken met een meldcode, die vormen de basis. Maar ook bijvoorbeeld de cursussen '5 online modules over sociale veiligheid' en 'Communiceren over geweld'. Daarnaast organiseren we allerlei initiatieven die gericht zijn op veerkrachtbevordering bij kinderen: bijvoorbeeld lessen in 'Levenskunde', Expeditie Veerkracht en Zomerkansen.

Je kunt kiezen op welke manier jij, of beter nog het hele team, je kennis wil bevorderen over dit thema en zo echt het verschil kan maken voor een kind.

Augeo biedt verder scholing en oplossingen aan voor andere vormen van kinderopvang, zoals een kinderdagverblijf, de buitenschoolse opvang of gastouderopvang.

Vasthouden én toepassen van de kennis

Om pedagogisch professionals echt te kunnen helpen bij hun steun aan kwetsbare kinderen, is er meer nodig dan online scholing. Je moet je kennis bijhouden en toepassen, anders zakt het weg. Gelukkig kan dat op efficiënte en leuke manieren! We ontwikkelden bijvoorbeeld apps o.a. speciaal voor het primair onderwijs en voor de kinderopvang, waarbij je iedere dag een tip, video of vraag krijgt waarmee je het onderwerp top-of-mind houdt. Het gratis online Augeo Magazine biedt achtergrondverhalen en inspirerende interviews. We hebben bijvoorbeeld een magazine voor de kinderopvang over het herkennen van signalen en aanpakken van kindermishandeling en huiselijk geweld.

Dit kan jou of je IKC ook verder helpen

Augeo werkt nauw samen met branche-organisaties voor het onderwijs en de kinderopvang en initieert allerlei projecten. Twee voorbeelden zijn de campagnes Kind Centraal en Expeditie Veerkracht, bedoeld om écht te luisteren naar kinderen en hen veerkrachtiger te maken. Beiden bevatten (gratis) praktische oefeningen, achtergrondinformatie en tips. Om goed te weten waar jij als professional in het integraal kindcentrum behoefte aan hebt, zorgen we dat we zelf ook goed op de hoogte blijven. Zo deden we bijvoorbeeld onderzoek naar de impact van de coronacrisis op gezinnen waar huiselijk geweld speelt.

Veelgestelde vragen

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je niet kunnen vinden wat je zoekt, of heb je nog een vraag? Laat het hier weten, dan nemen we contact met je op.