Als medewerker van een kinderdagverblijf of de buitenschoolse opvang heb je regelmatig en intensief contact met ouders en jonge kinderen. Soms merk je dat het bij een gezin niet zo goed gaat, bijvoorbeeld wanneer ouders in een (v)echtscheiding terechtkomen. Of je hebt het idee dat een kind thuis verwaarloosd wordt. Dan is het belangrijk hier iets mee te doen. Maar wat? En hoe weet je nou of een situatie echt zorgwekkend is? Hoe spreek je ouders daarop aan? 

Hoe helpt Augeo kinderdagverblijven of de buitenschoolse opvang?

Hoe meer kennis je hebt over kindermishandeling en huiselijk geweld hoe beter je signalen herkent en weet wat je kan doen voor een kind. Voor de kinderopvang hebben we diverse online cursussen op maat over werken met een meldcode, dat vormt de basis. Ook de cursussen 'Communiceren over geweld' en '5 modules voor sociale veiligheid' zijn van toegevoegde waarde wanneer je regelmatig met kinderen te maken hebt. Je kunt kiezen op welke manier jij, of beter nog het hele team, je kennis wilt bevorderen over dit thema en zo echt het verschil kan maken voor een kind. Wil je weten of ons scholingsaanbod bij je past? Bekijk dan onze demo's.

Vasthouden én toepassen van de kennis

Om pedagogisch medewerkers en directeuren echt te kunnen helpen bij hun steun aan kwetsbare kinderen, is het belangrijk om de boodschap regelmatig te herhalen. Samen met de kinderopvang en andere instanties ontwikkelden we bijvoorbeeld de campagne Kind Centraal (gericht op kinderen van 4-12 jaar) met oefeningen om écht naar kinderen te luisteren. En Expeditie Veerkracht (voor bso) is een campagne met leuke oefeningen en tips om kinderen veerkrachtiger te maken. Of wat dacht je van de app speciaal voor de kinderopvang? Met iedere dag een weetje, video of vraag waardoor je het onderwerp top-of-mind houdt.

Onderzoek en actualiteit

Om goed te weten waar jij als professional in de kinderopvang behoefte aan hebt, zorgen we dat we zelf ook goed op de hoogte blijven. Zo deden we bijvoorbeeld onderzoek toen de meeste kinderen niet meer fysiek naar school of opvang konden tijdens de lockdown door de coronacrisis. Daarnaast peilen we regelmatig de behoeften onder de doelgroep, dat was de aanleiding voor een speciaal magazine vol met tips en adviezen voor kinderopvang over het herkennen en aanpakken van kindermishandeling en huiselijk geweld. 

Veelgestelde vragen

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je niet kunnen vinden wat je zoekt, of heb je nog een vraag? Laat het hier weten, dan nemen we contact met je op.