1. Actueel
  2. 7 tips over mentale gezondheid en wat professionals daar aan kunnen bijdragen

7 tips over mentale gezondheid en wat professionals daar aan kunnen bijdragen

Van 22 t/m 28 mei is de Week van de mentale gezondheid. Hoe veerkrachtiger je bent, hoe beter je (geestelijke) gezondheid. Veerkracht kun je ontwikkelen. En professionals kunnen daarbij helpen! Zeker bij kinderen die dat extra goed kunnen gebruiken omdat ze het thuis niet altijd fijn hebben. Hoe dan? En wat is de invloed van langdurige stress op je brein?

7 tips over mentale gezondheid en wat professionals daar aan kunnen bijdragen

1. Doen: Interactieve mini-cursus

‘Visie op veerkracht’ gaat in op de hulpbronnen die veerkracht versterken. Je krijgt inzicht in de hulpbronnen waarop jij als professional invloed kan uitoefenen. (Werkt het beste op desktop, laptop of tablet). Heb jij deze mini-cursus al gedaan?

Doe de mini-cursus ›

2. Lezen: Is veerkracht het toverwoord dat alles oplost?

Veerkracht lost niet alle stress en moeilijkheden op. Maar het helpt wel om na tegenslag terug te veren, goed te functioneren én verder te groeien. In Augeo Magazine lees je 9 veerkracht-artikelen.

Lees Veerkracht-special ›

3. Begrijpen: Dít doet stress met je brein

De Breinbijsluiter legt heel begrijpelijk dit ingewikkelde onderwerp uit. Oók voor ouders en ook voor jongeren. Voor professionals is er een korte handleiding hoe je deze animaties in je werk met ouders en kinderen het beste kan gebruiken.

Bekijk de Breinbijsluiter ›

4. Bekijken: Hoe ingrijpende jeugdervaringen mentale ziekten kunnen veroorzaken

Vooropgesteld, gelukkig is dit niet bij iedereen het geval. Maar als je zeer nare dingen hebt meegemaakt of voortdurend stress ervaart, dan is de kans op mentale ziekten aanzienlijk groter. Eén voorbeeld: kinderen die vier of meer ingrijpende ervaringen meemaken, hebben 4,6 keer zoveel kans op (chronische) depressiviteit. Deze infographic maakt dat inzichtelijk.

Naar de infographic ›

5. Testen: Ben jij een veerkracht-virtuoos? 8 vragen en antwoorden over veerkracht

Weet jij alles al over veerkracht? Daag jezelf uit.

Doe de test › 

6. Downloaden: Nieuwe Augeo App

Met de nieuwe gratis app van Augeo krijg je dagelijks een korte tip, vraag of video over de meldcode en het steunen van kinderen. Uiteraard is ook veel aandacht voor mentaal welbevinden. Kies je eigen sector en blijf op een makkelijke manier bij! Ben jij er al mee aan de slag gegaan?

Download Augeo App ›

7. Ontdekken: Ben jij al op expeditie geweest?

Twee jaar geleden lanceerden we Expeditie Veerkracht. Bedoeld voor professionals in het primair onderwijs en de kinderopvang. Heb je het toen gemist? Of is het weggezakt? Dit is je kans! De vier modules staan nog klaar en helpen jou om in de groep te werken aan veerkracht.

Ga op expeditie ›