1. Actueel
  2. 8 Tips over hoe een gezonde leefstijl helpt bij natuurlijke veerkracht
Veerkracht

8 Tips over hoe een gezonde leefstijl helpt bij natuurlijke veerkracht

Iedereen heeft baat bij een gezonde leefstijl. Het draagt bij aan je natuurlijke veerkracht. Voor kinderen die een of meer ingrijpende ervaringen hebben meegemaakt, is gezond eten en voldoende bewegen extra belangrijk. Hoe dat zit, is uitgelegd in de nieuwe infographic ‘Ingrijpende jeugdervaringen en (on)gezonde leefstijl’.

aces sporten bewegen en voeding

Veerkracht helpt kinderen herstellen van hun ervaringen en gezondheidsschade te verminderen of te voorkómen. Met name sportcoaches, trainers en teamgenoten kunnen helpen bij de gezonde leefstijl.

  • Tip 1: Maak sporten en bewegen leuk en laagdrempelig voor alle kinderen
  • Tip 2: Bied veilige en steunende contacten met betrouwbare volwassenen
  • Tip 3: Zorg voor een ‘sense of belonging’: dat ieder kind zich onderdeel voelt van de groep
  • Tip 4: Laat het kind merken dat het geliefd is en gehoord wordt
  • Tip 5: Heb oog voor stressgerelateerde klachten of leefstijl: reageer sensitief
  • Tip 6: Help kinderen met een laag zelfbeeld om hun talenten te ontdekken
  • Tip 7: Creëer een setting waarin plezier, veilig contact en ‘erbij horen’ centraal staan
  • Tip 8: Stimuleer gezonde gewoonten, zoals gezonde voeding, voldoende slaap en ontspanning

Verhoogde kans op obesitas

Als je veel ingrijpende ervaringen* meemaakt in je jeugd kun je je langdurige stress en onveiligheid ervaren wat invloed kan hebben op je mentale en fysieke gezondheid. Het kan ook leiden tot een ongezonde leefstijl. Te veel of te weinig eten kunnen vormen van coping zijn, omdat het je helpt om tijdelijk te ontsnappen aan pijnlijke gedachten en gevoelens van angst en stress. Uit onderzoek blijkt dat iemand met vier of meer ingrijpende ervaringen twee keer zoveel kans heeft op ernstige obesitas vergeleken met iemand zonder die ervaringen. En 72% van de mensen met een gediagnosticeerde eetstoornis heeft 1 of meer ingrijpende jeugdervaringen meegemaakt. Meer feiten en cijfers zie je in de infographic.

*Wat is een ingrijpende jeugdervaring? Daarvan spreken we als een kind opgroeit met veel stress, angst en onzekerheid. Voorbeelden van ingrijpende jeugdervaringen zijn: seksueel misbruik, psychische verwaarlozing, ouder met verslavingsproblemen en getuige zijn van geweld tussen ouders.

Serie infographics over ACE's

Augeo Foundation heeft een zesdelige reeks van infographics over ACE’s ontwikkeld. Deze factsheets zijn ontwikkeld vanuit het programma 'Gezonde Generatie vrij van ingrijpende jeugdervaringen' in samenwerking met Samenwerkende Gezondheidsfondsen. Deze infographics geven je informatie op een makkelijke en heel visuele manier. Je kan ze bijvoorbeeld gebruiken bij gesprekken met ouders. Maar ook om andere collega’s of je team te motiveren hier meer kennis over op te doen of je kan ze gebruiken bij eigen scholingsproframma’s.

Bekijk de infographics