1. Actueel
  2. Waarom is informele steun zo belangrijk voor gezinnen?
Veerkracht

Waarom is informele steun zo belangrijk voor overbelaste gezinnen?

Tot en met 24 november is de campagneweek Informele steun voor elk gezin! van het Collectief informele steun kind & gezin. Honderdduizenden vrijwilligers geven jaarlijks steun aan kinderen, jongeren of gezinnen die dat nodig hebben. Met deze steun versterken zij de veerkracht van ouders en kinderen die in hun eigen netwerk onvoldoende steun vinden.

Informele steun

Waarom is informele steun belangrijk? Hoe kunnen gemeenten dit organiseren? En vooral, wat hebben de gezinnen er precies aan? Hieronder vind je een aantal handige artikelen, video's en tips over informele steun.

 

Hoe het sociaal netwerk gezinnen veiliger maakt

Juist gezinnen die het hard nodig hebben, aarzelen vaak om hun familie en bekenden om steun te vragen. Ze schamen zich, denken alleen op de wereld te staan of willen anderen niet belasten. Hoe doorbreek je dat en betrek je toch hun netwerk?
Lees verder ›

 

Wegwijzer - Informele gezinssteun in jouw gemeente

Op de website van het Collectief informele steun kind & gezin vind je naast een vierdelige audiodocumentaire, een handige Wegwijzer die ingaat op hoe gemeenten goede, informele steun kunnen inzetten.
Lees verder ›

 

Handreiking en werkboek informele steun

De Handreiking informele steun van Zorg voor de jeugd helpt professionals de verschillende mogelijkheden nog meer op hun netvlies te krijgen en geeft hen handvatten als ze er concreet mee aan de slag gaan. Hier vind je het handige werkboek en de handreiking.
Lees verder ›

 

Sociale steun in 7 soorten en maten

Informele steun aan kinderen en ouders wordt in ons hele land, op allerlei manieren gegeven. We belichten een aantal mooie initiatieven, gerangschikt naar type steun en de doelgroep.
Lees verder ›

 

Zó bieden zij steun

Hoe gebeurt dat bieden van steun nu in de praktijk? Dat vertellen een buurvrouw en een oom, die steun bieden aan een kind in hun omgeving.

Bekijk de steun van de buurvrouw ›
Bekijk de steun van de oom ›