Activiteiten voor jongeren: dít zijn inspirerende voorbeelden 

Jongeren vervelen zich. Door de coronamaatregelen kunnen ze niet of minder sporten, werken, chillen met leeftijdsgenoten. Kortom, het is saai. Gemeenten krijgen nu elk 10.000 euro voor winteractiviteiten om jongeren in coronatijd extra steun te bieden. 

Dat is nodig. De coronacrisis duurt al sinds maart en onder andere voor jongeren is de situatie steeds lastiger vol te houden, meldt de VNG. Juist voor hen is het belangrijk om contact met elkaar te hebben. Er is nu al meer overlast van jongeren in de openbare ruimte, aldus het Veiligheidsberaad. Maar er is ook toenemende zorg over het effect van de maatregelen op de vooral de psychische gezondheid van jongeren, vooral van kwetsbare jongeren. Maar wat kun je als gemeente dan ‘coronaproof’ organiseren?

Inspirerende voorbeelden

Deze zomer deden er 25 gemeenten mee met Zomerkansen van Augeo Foundation. Ze organiseerden activiteiten die bijdroegen aan de veerkracht van de kinderen en jongeren en aan het opbouwen van een netwerk in de eigen wijk. Bijna 30.000 kids, in voornamelijk kwetsbare wijken, zijn hiermee bereikt. Enkele voorbeelden. In Nieuwegein begeleidden de bekende Nederlanders rappers Typhoon en Freez rapworkshops. ‘Stel je doelen groot en hoog en maak ze concreet’, adviseren zij de jongeren. In de gemeente Pekela en Veendam waren de escaperooms, graffiti-workshops en kickbokslessen populair. In Tilburg componeerden de jongeren alternatieve drill-raps onder leiding van Rapper T.O.. En in Amersfoort kon er gechilld worden of gebokst.

Succesvol

De gemeenten gaven aan dat het heel fijn was dat er eindelijk weer eens plezier werd gemaakt in deze coronatijd en dat er afleiding was. Een van de reacties: ‘Bij de activiteiten zetten we ook jongerenwerkers in, die hebben een unieke publieke pedagogische functie. Ze steunen de jongeren, stimuleren de persoonlijke én sociale ontwikkeling, behartigen indien nodig hun belangen, en geven grenzen aan. Door hun verbindingsfunctie helpen ze te voorkomen dat vooral kwetsbare jongeren de aansluiting bij de samenleving verliezen en buiten de boot vallen. En het is fijn dat er op deze manier een netwerk dicht in de buurt is waar de jongeren op terug kunnen vallen’.

 

Wil je meer weten over deze inspirerende voorbeelden? Neem contact op met Augeo Foundation.

Lees ook

Fonds Zomerkansen helpt 4.000 kinderen in achterstandswijken

Doel: positieve ervaringen en contacten opdoen, ontspannen en zo hun veerkracht versterken.

Lees meer

Fonds Zomerkansen

Met zomeractiviteiten en coaching geven we kinderen een steuntje in de rug. Door ontspanning, leuke dingen doen en vrienden maken werken ze aan life-skills en versterken ze hun eigen veerkracht. Lees meer

'Ik wist niet bij wie ik terecht kon als er wat mis was'

Onlangs verscheen het onderzoeksrapport ‘Kan huiselijk geweld en kindermishandeling echt stoppen? Wat valt op? Lees meer