1. Actueel
  2. Blue Monday: hoe voelen jongeren zich?
Jongerentaskforce

Blue Monday: hoe voelen jongeren zich?

Deprimaandag, oftewel ‘Blue Monday’ is volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall de dag waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Maar wat als je je veel vaker somber voelt? Wat kan jij, als professional, doen als je te maken hebt met kinderen of jongeren die zich depressief voelen, of die depressieve ouders hebben?

Hoe voelen jongeren zich?

Je hoeft de nieuwsberichten er maar op na te slaan en je leest over jongeren en jongvolwassenen die niet lekker in hun vel zitten. Met name door de lockdown gaat hun mentale gezondheid hard achteruit. Ze voelen zich eenzaam, zijn somber, ervaren stress of zijn angstig. Een zorgelijke situatie. Zeker omdat 75% van de psychische aandoeningen ontstaat vóór het 25e levensjaar. Gelukkig dat mbo’s, hbo’s en universiteiten weer open kunnen.

Waar kunnen jongeren terecht?

De Kindertelefoon meldde eind vorig jaar dat tijdens corona het aantal gesprekken over zelfmoord is gestegen. Omdat er steeds meer oudere kinderen contact opnamen openden ze een extra lijn voor een iets oudere doelgroep: de Alles Oké? Supportlijn.

Jongeren kunnen ook terecht op de nieuwe website van Jongeren Hulp Online een initiatief van Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) en Alles is Gezond. Op de site staan meer dan twintig betrouwbare hulplijnen die jongeren snel, anoniem en gratis ondersteuning bieden bij (mentale) problemen.

Hoe kom jij als professional aan meer informatie?

Augeo maakte een themanummer over zelfmoord onder jongeren. Je leest hoe je om kan gaan met jongeren die depressief zijn of zelfmoordneigingen hebben. Veel tips en trick, maar ook bijvoorbeeld  verhalen over kinderen van depressieve of suïcidale ouders.

Lees het themanummer


Een andere tip is deze gratis online training over suïcidepreventie. Je ontdekt en oefent in drie korte lessen van je kunt doen als je vermoedt dat iemand in je omgeving aan zelfdoding denkt.

Heb jij zelf hulp nodig?

Praat erover. Je kunt 24/7 contact opnemen met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of 0900-0113