Veerkracht

Is het schoolplein wel zo veilig?

Kijktip: Film ‘Un Monde’

Vanaf 25 november is de film ‘Un Monde’ in de bioscopen te zien is. De film gaat over weerbaarheid en (on)veiligheid op de speelplaats van een basisschool. Het is verteld vanuit het perspectief van de zesjarige Nora, en laat je voelen hoe het is om als kind voor het eerst op eigen benen te moeten staan.

25 november in de bioscoop: Un Monde - Is het schoolplein wel zo veilig?

School zou bij uitstek een veilig omgeving moeten zijn voor kind. Is dat in deze film ook zo? Hoe gaat Nora om met angst en stress? Heeft ze voldoende veerkracht? Is er een volwassene, een steunfiguur, op wie ze kan vertrouwen? Allemaal onderwerpen waar professionals die werken met kinderen en ouders, dagelijks mee te maken hebben.

De film laat zien hoe de basale setting van een speelplaats een onveilige omgeving kan worden voor jonge kinderen en roept talloze relevante vragen op: hoe kan een kind zich verdedigen bij pestgedrag? Welke rol heb je als pedagoog om veiligheid op de speelplaats te garanderen?

Naast dat het een mooi en aangrijpend verhaal is, is de film voor professionals ook te gebruiken als case study. Of als oefenmateriaal in het beroepsonderwijs en universiteit om een idee te krijgen van hoe een kind pestgedrag ervaart.

Bekijk trailer 'Un monde'

 

Hoe kun jij kinderen steunen?

Een klein gebaar of simpele handeling kan een groot verschil maken voor kinderen. Door spanning of stress reageren kinderen soms ongepast: een deel van de kinderen gedraagt zich heel druk of agressief en een ander deel reageert door stil te worden en zich terug te trekken. Vier tips uit het onderwijs van Jolanda Buijze en Anton Horeweg hoe je kinderen kan helpen omgaan met gevoelens van onveiligheid.

Bekijk tips om kinderen te steunen