1. Actueel
  2. Les in levenskunde
Veerkracht

‘Ik heb geleerd hoe je geluk moet doorgeven en dat is super belangrijk’

Les in levenskunde

Ruim 600 kinderen van basisscholen in Den Haag kregen les in ‘Levenskunde’. Zij gingen aan de slag met de Gelukskoffer. Zowel de kinderen als de leerkrachten zijn enorm enthousiast.

Les in levenskunde - Kinderen zijn superhelden
De kleuters hebben hun talenten onderzocht en zijn omgetoverd tot echte superhelden.

Levenskunde is een initiatief van Augeo Foundation en richt zich op scholen in kwetsbare wijken. Levenskunde stimuleert levensvaardigheden en het leert je omgaan met spanning en angst. Hierdoor ontwikkel je als kind veerkracht. Je leert terug te veren, goed te functioneren en door te groeien. Voor Levenskunde zijn verschillende lespakketten die zijn gericht op sociaal emotionele ontwikkeling en een daarvan is de Gelukskoffer.

Enkele reacties van de Haagse kinderen naar aanleiding van de lessen:

  • 'We leerden leuke dingen en nu weet ik wat meer over mezelf.’
  • ‘Ik ben mooi, ook als ik dat even niet kan zien, want ik vind zelf andere kinderen ook altijd mooi.’

Plezier uit de geluksles

De scholen geven aan dat de lessen in deze coronaperiode zeer welkom waren. Er is veel ingespeeld op de vraag van de kinderen, wat er bij hen leefde en hun welbevinden. Een leerkracht vertelt: ‘Ik merk dat de kinderen onwijs veel plezier uit de geluksles halen. Wanneer ik de kinderen op een andere dag tegenkom, vragen zij altijd wanneer de geluksles weer is en geven zij altijd aan dat zij dat leuk vinden. Aan het einde van de les evalueren wij ook met de kinderen. 95% van de kinderen geeft dan aan de les heel leuk te vinden. De andere 5% vindt het dan iets minder leuk, maar zij geven dan aan dat dit komt doordat zij het kleuren of tekenen bijvoorbeeld niet leuk vinden. Tijdens de lessen doen de kinderen altijd enthousiast mee en willen graag alle vragen beantwoorden tijdens het filosoferen.’