1. Actueel
  2. Platform The Mental Box boordevol materialen om veerkracht te versterken
Veerkracht

Platform The Mental Box boordevol materialen om veerkracht te versterken

The Mental Box is een online platform voor professionals die werken met kinderen en gezinnen die te maken hebben met moeilijke omstandigheden. Op dit platform kan je meer dan tweehonderd materialen downloaden en bekijken, om de veerkracht van kinderen te versterken. Hier lees je hoe dat werkt.

Mental box
Bron: https://thementalbox.com/nl/

Tegenslag hoort bij het leven, ieder mens krijgt daar vroeg of laat mee te maken. Om terug te veren en verder te kunnen groeien na een moeilijke situatie, moeten kinderen hulpbronnen voor veerkracht kunnen aanboren. Dit proces van terugveren na moeilijke omstandigheden door gebruik te maken van beschikbare hulpbronnen is te vergelijken met een puzzel, die voor ieder kind en iedere situatie anders is.

Interne en externe hulpbronnen

Naomi Vandamme is initiatiefnemer van The Mental Box, ze is gz-psycholoog en werkt met getraumatiseerde kinderen en jongeren. ‘Ieder kind slaat tijdens het opgroeien diverse interne (kindgerelateerde) en externe (omgevingsgerelateerde) hulpbronnen op. Voorbeelden van interne hulpbronnen zijn copingvaardigheden, probleemoplossende vaardigheden, self-efficacy en een sense of belonging. Voorbeelden een externe hulpbronnen zijn emotioneel beschikbare volwassenen om hem heen, een sociaal steunend netwerk of een voorbeeldfiguur. Op het moment dat een kind geconfronteerd wordt met moeilijke omstandigheden kan het kind een beroep doen op die hulpbronnen. Hoeveel en welke hulpbronnen nodig zijn om veerkrachtig te reageren op een moeilijke situatie, verschilt per kind en per situatie. Soms zijn twee hulpbronnen voldoende, andere keren zijn er bijvoorbeeld zes of meer hulpbronnen nodig voordat een kind kan terugveren.’

The Mental Box

Op the Mental Box vinden professionals meer dan 200 interactieve werkvormen om de puzzel van interne en externe hulpbronnen met kinderen en hun ouders te maken. The Mental Box is zo opgezet dat je als professional snel kan zoeken naar de tools die passen bij de hulpvraag van het kind of het gezin waarmee je werkt. Denk bijvoorbeeld aan materialen om kinderen te helpen begrijpen en reguleren van lastige emoties of om inzicht te krijgen welke steunfiguren een kind heeft. De materialen zijn ontwikkeld op basis van onderzoeken naar veerkracht. Op het platform vind je ook diverse video’s waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe en op welke manier desbetreffende tool kan bijdragen aan de veerkracht.

Aanvullend kinderplatform

Naast het platform voor de professional biedt The Mental Box ook een aanvullend kinderplatform The Able Hut aan. In The Able Hut wordt het kind samen met de professional, de ouder en de leerkracht direct uitgenodigd om via de diverse verhalen, opdrachten en spelletjes gelijk het gesprek aan te gaan over de diverse hulpbronnen voor veerkracht. Op dit kinderplatform is het kind leidend!

Ouders kun je verwijzen naar The Able Box – Educational products. Daar vinden ze producten en informatie om zelf met hun kind te werken aan het versterken van hun veerkracht.

Zelf tools uitproberen?

Om een goede indruk te krijgen van het materiaal kunnen professionals tijdelijk gratis gebruik maken van de groeibundel ‘Veiligheidsslinger’. Met een aantal video’s en bijbehorende downloads. Zodat je met de kinderen met wie je werkt aan de slag kan met ‘veiligheid’.

Meer informatie