1. Actueel
  2. Hoe krijg je jongeren aan het praten?

Hoe krijg je jongeren aan het praten?

Op social media lijkt bijna iedereen een geweldig en perfect leven te hebben. Toch hebben meer jongvolwassenen mentale problemen dan enkele jaren geleden, aldus Trimbos-onderzoek. Een kwart van de jongeren heeft – op het moment dat er mentale klachten waren – daar nooit over gepraat met iemand uit zijn of haar omgeving. Wat helpt om jongeren aan het praten te krijgen?

Praten over problemen

Praten over beginnende mentale klachten is belangrijk. Zeker in de wintermaanden, waarin deze gevoelens vaak nog sterker zijn. Het is donker als je van huis gaat en donker als je weer thuis komt. Om jongeren te helpen bij het praten over deze klachten, is het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de campagne ‘Aan de praat’ gestart. Op de website heyhetisoke.nl staan tips over hoe je het gesprek aan kunt gaan, hoe je er voor een ander kunt zijn en waar je terecht kunt voor hulp. Ook vertellen jongeren wat praten over hun gevoelens voor hen betekent.

Je monster de baas

Eerder dit jaar lanceerde het programma Gezonde Generatie al de campagne Je Monster de Baas, o.a. ondersteund door Augeo Foundation. Deze campagne moedigt ook aan om te praten (én te luisteren). Eén op de vier kinderen en jongeren in Nederland maakt ingrijpende jeugdervaringen mee. Denk daarbij aan kinderen die emotioneel verwaarloosd worden of een vechtscheiding meemaken. Praten over deze ervaringen en steun zoeken bij iemand die je vertrouwt, is een belangrijke stap in het versterken van veerkracht en gezondheid.

Hulpmiddelen voor professionals die werken met jongeren

Bij kinderen of jongeren die te maken hebben (gehad) met langdurige stress of traumatische ervaringen kan psycho-educatie helpen. Dit is een uitleg over hoe wat ze hebben meegemaakt, hun gedrag en emoties beïnvloedt. En hoe ze daarmee om kunnen gaan. Op die manier leren ze door psycho-educatie hun eigen gedrag en emoties beter begrijpen. Op deze pagina vind je een aantal animaties die professionals kunnen gebruiken bij hun gesprekken met kinderen, jongeren en (pleeg)ouders. Daar staat ook een link naar de Breinbijsluiter, een animatie over stress, tegenslag en veerkracht. Deze bestaat uit drie delen: de eerste gaat over de ontwikkeling van het brein, de tweede breinbijsluiter is gericht op ouders én de derde is speciaal voor jongeren.

Door de ogen van jongeren

De leden van onze Augeo Jongerentaskforce hebben ervaring met een onveilige thuissituatie. Voor Augeo Magazine vroegen we aan hen: wat vind je dat alle professionals die werken met kinderen móéten weten over de aanpak van kindermishandeling? Hun antwoorden lees je terug in de edtie 'Door de ogen van jongeren'.