Als je werkt in de geestelijke gezondheidszorg zie je veel mensen; óók slachtoffers en plegers van huiselijk geweld en kindermishandeling. Of je nu psycholoog, psychiater, maatschappelijk werker of psychiatrisch verpleegkundige bent, soms kun je het vermoeden krijgen dat een kind of een volwassene thuis niet veilig is. Waar kun jij ─ vanuit jouw rol in de ggz ─ op letten? Wat kun je doen? En weet je nog hoe het zit met de kindcheck?

Hoe helpt Augeo professionals in de ggz?

Jij kan het verschil maken voor een kind en de ouders. Hoe meer kennis je hebt over kindermishandeling en huiselijk geweld hoe beter je signalen herkent en weet wat je kan doen voor een kind. We hebben online cursussen op maat, bijvoorbeeld over werken met een meldcode speciaal voor de ggz, of een kindcheck-cursus speciaal voor ggz en verslavingszorg, en ook online gespreksoefeningen toegespitst op de zorg. In de cursussen behandelen we veel praktijkvoorbeelden. Je kunt kiezen op welke manier jij, of beter nog je hele afdeling of team, de kennis wil bevorderen over dit thema en zo écht het verschil kan maken voor een kind.

Vasthouden én toepassen van kennis

Om je kennis up-to-date te houden is er meer nodig dan een enkele cursus. Gelukkig kan dat op efficiënte en leuke manieren! Zo is er bijvoorbeeld de app waarbij je iedere dag een tip, weetje, video of vraag krijgt waarmee je het onderwerp top-of-mind houdt. Het gratis online Augeo Magazine biedt achtergrondverhalen en inspirerende interviews. Ook zijn er aanvullende cursussen over onderwerpen als: langetermijngevolgen van kindermishandeling, mantelzorgondersteuning, en samen leren van calamiteiten.

Dit kan jou of je organisatie ook verder helpen

Om goed te weten waar jij als professional in de ggz behoefte aan hebt, zorgen we dat we zelf ook goed op de hoogte blijven. We initieerden bijvoorbeeld het grootschalige onderzoek waarbij zo’n 1200 ouders en 1500 kinderen anderhalf jaar lang gevolgd werden na een melding bij Veilig Thuis. Hierbij ontwikkelden wij o.a. het magazine Gezinsprofielen. Dit is een hulpmiddel om geweldspatronen binnen gezinnen te herkennen. Verder werken we mee aan de campagne De Gezonde Generatie van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen. Hierbij zet Augeo vooral in op het steunen van ouders en het voorkomen van ingrijpende jeugdervaringen.

Veelgestelde vragen

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je niet kunnen vinden wat je zoekt, of heb je nog een vraag? Laat het hier weten, dan nemen we contact met je op.