Als medewerker in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) kun je te maken krijgen met slachtoffers, maar ook met daders van huiselijk geweld en kindermishandeling. Misschien zijn de problemen van een cliënt wel ontstaan door huiselijk geweld. En is de kans groot dat die problemen ook weer overgaan op een volgende generatie. Juist daarom is het zo belangrijk dat medewerkers in de GGZ signalen van kindermishandeling en huiselijk geweld leren herkennen en aanpakken.

Maar welke signalen duiden eigenlijk op kindermishandeling, verwaarlozing of huiselijk geweld? En wat moet je doen als je vermoedt dat iemand mishandeld of verwaarloosd wordt? Met het online lesmateriaal van Augeo academy leer je kindermishandeling en huiselijk geweld herkennen en te handelen volgens een meldcode.

Hoe helpt Augeo de GGZ?

Hoe meer kennis je hebt over kindermishandeling en huiselijk geweld hoe beter je signalen herkent en weet wat je kan doen voor een kind. Voor het primair onderwijs hebben we diverse online cursussen op maat over werken met een meldcode, dat vormt de basis. Maar ook bijvoorbeeld de cursussen 'Steun bieden in de klas' en 'Communiceren over geweld'. Daarnaast organiseren we allerlei initiatieven die gericht zijn op veerkrachtbevordering bij kinderen: bijvoorbeeld lessen in 'Levenskunde', Expeditie Veerkracht en Zomerkansen.

Je kunt kiezen op welke manier jij, of beter nog het hele team, je kennis wil bevorderen over dit thema en zo echt het verschil kan maken voor een kind.

Wat helpt een GGZ-professional?

Augeo helpt GGZ-professionals door;

Onderzoek en actualiteit

Om goed te weten waar jij als professional in het beroepsonderwijs behoefte aan hebt, zorgen wij ook dat wij goed op de hoogte blijven. Dat doen wij om professionals in het beroepsonderwijs, kinderen en gezinnen nog beter te ondersteunen en begrijpen. Voor jou als professional in het beroepsonderwijs hebben we onder andere een gratis voorbereidingscursus ontwikkeld. Een handige opstart wanneer je zelf geen of weinig ervaring hebt met het lesgeven over huiselijk geweld. Je krijgt veel praktische tips van ervaren collega's, bijvoorbeeld over het omgaan met emotionele reacties of het reageren op eigen ervaringen van studenten.

Initiatieven voor de GGZ

GGZ1

GGZ2

GGZ3

Meer lezen en leren voor de GGZ

Wat vinden anderen van onze scholing?

Veelgestelde vragen

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je niet kunnen vinden wat je zoekt, of heb je nog een vraag? Laat het hier weten, dan nemen we contact met je op.