In stap 5 van de meldcode gaat het om het organiseren van hulp en/of melden bij Veilig Thuis. Kijk aan de hand van deze twee casussen, wat jij zou doen.

Casus Felix

Felix laat zich door jou behandelen voor een hoofdwond. Het is niet de eerste keer dat hij verwondingen heeft en je weet ook dat er hij last heeft van stressklachten. Wanneer je daar naar vraagt vertelt hij dat er spanningen zijn in zijn relatie sinds ze hij met zijn vriendin is gaan samenwonen. Zij wil graag kinderen, hij wil eerst aan de relatie werken. Ze heeft soms woede-uitbarstingen en scheldt hem dan uit. Hij probeert haar te overtuigen om samen hulp te zoeken. Je vermoedt partnergeweld en bespreekt dit. Felix geeft toe dat hier sprake van is maar wil niet dat je een melding doet.

Casus Giovanni

Maaike begeleidt Maria bij haar autisme. Maria vertelt dat ze veel problemen heeft met de opvoeding van haar kind, Giovanni, een jongetje van twee met een ontwikkelingsachterstand. Haar man is van goede wil maar heeft net als Maria weinig opvoedingsvaardigheden. Ouders stimuleren Giovanni niet, praten heel weinig tegen hem en ook motorisch wordt hij niet uitgedaagd. Giovanni wordt heel veel in de box gezet zodat ouders rust hebben. Maaike heeft vanwege deze verwaarlozing opvoedingsondersteuning voor ouders ingezet. Door de hulp aan moeder en de opvoedingsondersteuning aan beide ouders stimuleren zij Giovanni langzaam maar zeker steeds beter. Ook gaat hij nu naar de kinderopvang. Het gaat beter met hem maar er is nog wel sprake van een ontwikkelingsachterstand bij Giovanni.

Deze mini-casussen horen bij thema 7 ‘Wel of niet melden’.