1. Actueel
  2. Feiten en cijfers over seksueel geweld tegen kinderen
Aanpak kindermishandeling

Feiten en cijfers over seksueel geweld tegen kinderen

Hoe vaak komt seksueel geweld tegen kinderen eigenlijk voor? Wat verstaan we er onder? En wat kunnen professionals die werken met kinderen doen? Vaak is er schaamte of angst bij de slachtoffers. Een derde van de kinderen vertelt niemand over het seksueel geweld. Wanneer een slachtoffer wel iemand over het misbruik vertelt, dan is dat vaak aan een leeftijdsgenoot.

Feiten en cijfers of seksueel geweld tegen kinderen

Kerncijfers en inzichten mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen kinderen doet onderzoek naar het voorkomen en effectief aanpakken van seksueel geweld tegen kinderen en mensenhandel. Bij het afscheid van de Nationaal Rapporteur Herman Bolhaar onlangs, verscheen een document met feiten en cijfers.

  • 50% van de meiden en 20% van de jongens maakt een strafbare vorm van fysiek seksueel geweld mee voor hun achttiende verjaardag.
  • Jaarlijks maken naar schatting 7.800 jongens en 13.000 meiden van 12 tot en met 16 jaar een ernstige vorm van fysiek seksueel geweld mee.
  • 29% van de meiden en 9% van de jongens van 16 en 17 jaar maken jaarlijks online seksueel geweld mee.
  • Een derde van de slachtoffers vertelt niemand over het seksueel geweld. Wanneer een slachtoffer wel iemand over het misbruik vertelt, dan is dat vaak aan een leeftijdsgenoot.
  • 77% van de plegers van seksueel geweld tegen kinderen is een bekende van het kind. 46% van de plegers van seksueel geweld tegen kinderen is een leeftijdsgenoot.
  • Het aantal meldingen van beeldmateriaal van seksueel kindermisbruik is in 2019 vijf keer zo groot als in 2015. Ook zijn veel van deze daders actief op darkweb-netwerken.
  • In de periode 2015-2019 heeft de politie bijna 16.500 incidenten van seksueel geweld tegen kinderen behandeld. Bij 48% van deze incidenten is aangifte gedaan

Het complete rapport en een reactie van verschillende deskundigen en betrokkenen kun je hier downloaden en lezen.

Download kerncijfers en inzichten

Van loverboy tot misbruik door een familielid

Naast het doen van onderzoek, geeft de Nationaal Rapporteur ook inzicht in de problematiek. Inzicht en kennis gaf zij ook in de speciale editie van Augeo magazine: ‘Kinderen en seksueel geweld’. Dat magazine start met een uitleg: waar hebben we het precies over als we praten over seksueel geweld bij kinderen? Over kinderen en jongeren die thuis of door een onbekende volwassene seksueel worden misbruikt, door een ‘loverboy’ worden mishandeld en uitgebuit, van wie door leeftijdsgenoten naaktbeelden zijn gemaakt die online worden gedeeld of waarmee ze gechanteerd worden. Ervaringen waar kinderen meestal niet uit zichzelf over vertellen, omdat ze zich er bijvoorbeeld voor schamen, of omdat ze niet weten dat het niet normaal is dat het ze overkomt. En allemaal ervaringen waarvan kinderen enorme schade kunnen ondervinden.

Achtergronden, tips, expertverhalen en ervaringsverhalen

Lees Augeo Magazine: Kinderen en seksueel geweld