1. Actueel
  2. Geen enkel kind meer in de gesloten jeugdzorg?
Aanpak kindermishandeling

Geen enkel kind meer in de gesloten jeugdzorg?

Er is veel te doen over de gesloten jeugdzorg. Het Vergeten Kind vraagt, samen met ervaringsdeskundige jongeren, om deze vorm van hulp te stoppen. Ook Augeo Foundation denkt mee over de vraag wat hiervoor nodig is op het symposium: ‘Gesloten Jeugdzorg’. Onze inbreng? Als je gesloten jeugdzorg wilt stoppen, zul je veel eerder en veel betere (trauma)hulp moeten bieden bij ingrijpende misbruik- en mishandelingservaringen. Dat start bij het zo vroeg mogelijk in beeld krijgen van kinderen en gezinnen waar deze problemen spelen.

Geen enkel kind meer in de gesloten jeugdzorg? | Meisje kijkt bedenkelijk door het raam

In 2020 zaten ruim 1.800 kinderen in de gesloten jeugdzorg. De meeste kinderen belanden er met een spoedplaatsing. Ze hebben forse trauma’s en complexe problemen en daardoor goede zorg en aandacht nodig. Opsluiten en andere vrijheidsbeperkende maatregelen die nu nog gebruikt worden in de gesloten jeugdzorg, leiden tot extra problemen voor deze kinderen. Twee derde van de ondervraagde kinderen ervoer JeugdzorgPlus niet als een veilige plek. Dit blijkt uit het onderzoek van Het Vergeten Kind.

‘Vaak wordt er geen goede analyse gemaakt’

Hulp en steun aan kwetsbare kinderen en gezinnen, in een zo vroeg mogelijk stadium, is essentieel als je gesloten jeugdzorg wilt stoppen. En jonge kinderen die ernstige trauma’s meemaken niet ‘loslaten’, maar juist in verschillende levensfasen preventief met hen blijven optrekken. Dat zegt ook Jason Bhugwandass die zelf in de gesloten jeugdzorg zat. Hij vertelt daarover in de documentaire Jason en in het NPO-Radio1 programma ‘Gaan’. Jason ‘Ik denk dat het voor veel kinderen zo is, dat er geen goede analyse wordt gemaakt van wat is hier aan de hand. Als dat bij mij was gebeurt, had ik op mijn zestiende de juiste therapie kunnen krijgen en niet pas op mijn tweeëntwintigste.’

Dit blijkt ook uit de cijfers van ons onderzoek ‘Kwestie van lange adem’ over o.a. de trauma’s bij kinderen die geweld meemaken (en gemeld zijn bij Veilig Thuis):

  • 32% van de kinderen heeft traumaklachten en 47% van de kinderen voelt zicht emotioneel onveilig. 36% van de kinderen heeft hechtingsproblemen en 27% gedragsproblemen.
  • Bijna de helft van de kinderen ontvangt de daaropvolgende maanden geen formele hulp, 60% voelt zich niet gesteund in omgeving.
  • 15% van de ouders heeft een klinisch trauma, 44% heeft zelf geweld meegemaakt in jeugd.
  • Na anderhalf jaar is het aantal traumaklachten gedaald onder ouders en kinderen, maar nog steeds relatief hoger dan gemiddeld.

Juiste hulp inzetten

Kortom, gesloten jeugdzorg voorkomen, graag! Doe een goede analyse van de problemen. Dit hulpmiddel om geweldspatronen binnen gezinnen te herkennen, kan daar bijvoorbeeld bij helpen. Want alleen als je precies weet wat er speelt binnen een gezin, kan de juiste hulp ingezet worden kun je werken aan het terugbrengen van structurele veiligheid binnen het gezin.