Academy

‘Hoe ga ik het gesprek aan als ik vermoed dat er iets aan de hand is?’

Gespreksoefeningen helpen professionals

Veel professionals vinden het lastig of spannend om vermoedens van een onveilige gezinssituatie te bespreken met de ouders en/of het kind. Gelukkig kun je dit soort lastige gesprekken oefenen. Hoe ga je open en onbevooroordeeld zo’n gesprek in? Hoe ga je om met emoties of agressie? Hoe vraag je door?

Gespreksoefeningen

Augeo Foundation ontwikkelde, als aanvulling op de e-learning ‘Werken met een meldcode’, leerproducten waarmee je deze gesprekken in eigen tempo kunt oefenen. Het zijn online oefeningen waarin je verschillende gesprekstechnieken toepast op realistische casussen.

Videocasussen en praktijkvoorbeelden

In elke gespreksoefening (van ongeveer 30 minuten) oefen je de communicatietechnieken die houvast bieden bij het bespreken van mogelijke signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling: Actief Luisteren, Emotieregulatie, en Luisteren Samenvatten en Doorvragen (LSD).

Een gespreksoefening bestaat steeds uit twee onderdelen. In het eerste onderdeel oefen je actief met een gesprek aan de hand van een videocasus. In het tweede deel oefen je aan de hand van andere praktijkvoorbeelden verder met de betreffende gesprekstechniek.

Er is een pakketje oefeningen voor leerkrachten/docenten en pedagogisch medewerkers. En voor professionals in de zorg aan gezinnen, zieken, ouderen of mensen met een handicap.

Gratis oefenen

In het kader van de Week tegen Kindermishandeling bieden we de oefeningen tot het eind van dit jaar kosteloos aan. Daarna kosten ze € 10,- euro per stuk (excl. btw). Het enige wat je hoeft te doen is inloggen in je Augeo leeromgeving waar je de cursus kunt activeren*. Ben je nog geen cursist bij Augeo? Dan kun je een gratis account aanmaken.

  • Gebruik voor de gespreksoefeningen voor de zorg de activeringscode: GESPREK.
  • Gebruik voor de gespreksoefeningen voor kinderopvang en onderwijs de activeringscode: GESPREK21.

Daarna wordt de cursus zichtbaar in jouw overzicht.

Succes met de gespreksoefeningen!

Activeringscode gebruiken


* Heeft jouw organisatie een lidmaatschap bij Augeo, vraag je organisatiebeheerder naar de mogelijkheden voor het toevoegen van de gespreksoefeningen aan jouw account.