1. Actueel
  2. Luistertip: podcast ‘Niet alleen ziek’
Veerkracht

Luistertip: podcast ‘Niet alleen ziek’

Hoe is het om op te groeien met een chronisch zieke vader of moeder?

Eén op de tien scholieren van twaalf tot en met zestien jaar woont samen met een langdurig zieke ouder. Hoe is het om op te groeien met een chronisch vader of moeder? Hoe beïnvloedt dat je leven? En praten kinderen hierover met hun ouders?

Luistertip Podcast 'Niet alleen ziek'

In het derde seizoen van de podcast ‘Niet alleen ziek’ van stichting BMP spreekt journalist Maarten Dallinga in vier afleveringen met Tessa (23) Martijn (28) en Anne-Frida (41) openhartig over hun ervaringen. ‘Ik ben een goede steun geweest voor mijn moeder tijdens de behandeling van een hersentumor, maar ben wel over mijn eigen grens gegaan.’

Binnen gezinnen waar een langdurige ziekte zoals diabetes of COPD is, is er vaak sprake van een zorgzame stilte. Er wordt weinig gesproken om de ander niet te belasten. De podcastreeks laat zien hoe deze stilte vanuit kinderen werkt. ‘Mijn zus heeft weleens gezegd dat ik de perfecte dochter was’, vertelt Anne-Frieda. Achteraf gezien hadden haar ouders, vindt ze zelf, eerder mogen inzien hoe groot de impact op de kinderen was. Beluister hier de trailer over de vier afleveringen.

De stilte doorbreken

Stichting BMP (Bevordering Maatschappelijke Participatie) is door ouders en patiëntenorganisaties benaderd om uit te vinden hoe de stilte rond langdurige ziekte en ouderschap doorbroken kan worden. Dit heeft geleid tot het project ‘Niet alleen ziek’, waarin onder andere volwassen kinderen zijn geïnterviewd. Op basis van deze interviews is het derde seizoen van de podcast ‘Niet alleen ziek’ gemaakt. De kinderen van toen willen direct betrokkenen uitnodigen om aan kinderen van nu te vragen: ‘hoe is het voor jou?’ Ook vinden zij dat er tijdens de behandeling aandacht moet zijn voor de andere gezinsleden. Een terugkerend gezinsgesprek zou de zorgzame stilte kunnen doorbreken. 

Luister naar de podcasts

De podcasts zijn te beluisteren via www.stichtingbmp.nl en podcastapps als Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts en Stitcher. Abonneren is gratis.

  • Aflevering 1 – Een ziekte in huis – 19 september 2022
  • Aflevering 2 – Een gespannen laag – 22 september 2022
  • Aflevering 3 – De erfenis – 26 september 2022 

  • Aflevering 4 – Wat ik anders zou doen – 29 september 2022  

Eerdere afleveringen terugluisteren?

Luister de podcast ‘Niet alleen ziek’

Meer lezen over jonge mantelzorgers?

5 tips voor kinderen die mantelzorger zijn