1. Actueel
  2. Ouderbijeenkomsten
Aanpak kindermishandeling

Ouderbijeenkomsten helpen ouders bij het verbeteren van de situatie voor hun kinderen

Alle ouders willen het beste voor hun kind. Toch kunnen zij er in stressvolle situaties vaak te weinig zijn voor een kind. Bijvoorbeeld omdat er problemen zijn in de relatie of omdat er geweld wordt gebruikt. Ouderbijeenkomsten kunnen ouders helpen om beter te begrijpen welk effect stress en onveiligheid hebben op kinderen en hoe ze de situatie kunnen verbeteren.

Ouderbijeenkomsten - in gesprek met ouders

Het Landelijk Contactpunt Ouderbijeenkomsten organiseert deze ouderbijeenkomsten. Er zijn bijeenkomsten voor ouders die te maken hebben met een complexe scheiding of vechtscheiding. En nieuw is ‘Steun voor je kind’ die bedoeld is voor ouders die te maken hebben met huiselijk geweld. Deze nieuwe bijeenkomsten zijn mede mogelijk gemaakt door Augeo Foundation en Stichting Janivo.

Steun voor je kind

Als ouders zich onmachtig voelen in hun relatie of in het opvoeden, is de kans groot dat ze proberen stresssituaties met woorden of met geweld op te lossen. Dit is alleen nooit de oplossing voor een kind. Die wordt daar bang van en denkt dat het zijn schuld is. Maar hoe los je dat dan op? De ouderbijeenkomsten gaan ervan uit dat het helpt als ouders meer weten. Er is daarom veel informatie, bijvoorbeeld over waarom een kind zich wel of niet veilig voelt. De ouders luisteren naar alle info en in de pauze of na afloop kun je met vragen of je verhaal terecht bij professionals. Ouders  kunnen ook een vriend of familielid meenemen als ze dat fijn vinden.

Twijfelende ouders motiveren

De professionals spelen een belangrijke rol in het motiveren van twijfelende ouders. Ouders zitten vanwege hun situatie nu eenmaal niet op dit soort avondjes te wachten. Wil je er zelf nog wat meer over weten? Ook professionals kunnen de sessies volgen. En in het Augeo Magazine ‘Meer oog voor ouders’ is een praktijkverhaal over Ouderbijeenkomsten voor scheidende (of gescheiden) ouders te lezen.

Meer informatie en aanmelden?
Ga naar Ouderbijeenkomsten.nl