1. Actueel
  2. Wie doet wat als de baby mogelijk in gevaar is?
Aanpak huiselijk geweld

Wie doet wat als de baby mogelijk in gevaar is?

Veilige Start is een initiatief ter bescherming van baby’s die geboren worden in mogelijk onveilige gezinnen. ‘Het is vooral ontwikkeld voor aanstaande ouders met meervoudige problematiek, zoals een verstandelijke beperking in combinatie met financiële problemen, eigen trauma’s en verslavingsproblematiek,’ vertelt Maartje Snelders, gedragswetenschapper en trekker van Veilige Start. ‘De focus ligt op de veiligheid van het kind.’

Wie doet wat als de baby  mogelijk in gevaar is?

Samen met de ouders, naasten en andere betrokken professionals, zoals verloskundigen, wijkteammedewerkers en Veilig Thuis, werken jeugdzorgwerkers al tijdens de zwangerschap intensief aan een veiligheidsplan, vertelt Snelders. Zo’n veiligheidsplan bestaat uit veiligheidsafspraken, een bevallingsplan en een plan voor de eerste zes maanden na de bevalling.

Alle mogelijke zorgelijke situaties en de consequenties van het veiligheidsplan worden nog voor de bevalling besproken en uitgewerkt. Snelders: ‘Dat gaat van: hoe komt de moeder in het ziekenhuis om te bevallen, wie belt de taxi, wie heeft geld voor de taxi en hoe komt ze weer thuis? Tot: wat moet er gebeuren als papa gestrest raakt en het risico bestaat dat hij naar drugs grijpt? Wat zijn de signalen van die oplopende spanning en wat kan vader doen om de stress te laten afnemen? Wie kan hem daarbij helpen? En nog het meest belangrijk: wie zorgt er op dat moment voor de baby? De veiligheid zit in de details, dus die moet je goed uitwerken.’

Het complete artikel over ‘Veilige start’ kun je lezen in Augeo Magazine.

Congres over kindermishandeling bij baby’s, peuters en kleuters.

Op 21 september organiseert Vakblad VROEG een congres in Utrecht (en ook online) over kindermishandeling bij baby’s, peuters en kleuters. Het shakenbabysyndroom zal daar ook aan de orde komen. Iedereen die zich inschrijft voor het congres, kan tot en met 1 november 2022 25% korting krijgen op de online cursus ‘Kraamzorg en Jeugdgezondheidszorg: Preventie Shakenbabysyndroom’.

Gebruik daarvoor de code: VROEG. Met korting kost de geaccrediteerde cursus slechts € 18,75 (excl. btw).

Tijdens het congres belichten verschillende experts onderwerpen die te maken hebben met kindermishandeling of verwaarlozing van jonge kinderen. Ze delen belangrijke kennis over mishandeling bij deze kwetsbare doelgroep en geven concrete handreikingen aan professionals die werken met jonge kinderen en hun ouders/verzorgers.

Meer informatie over het congres?
Congres Kindermishandeling bij baby’s, peuters en kleuters.