Sinds 2015 is de zorg voor jeugd helemaal ondergebracht bij gemeenten. Naast het voorkomen van kindermishandeling, hebben gemeenten ook een rol bij het stoppen en behandelen van de gevolgen van kindermishandeling. Augeo Foundation kan jouw gemeente hierbij helpen. Bijvoorbeeld door scholing op maat voor medewerkers bij een zorgloket of wijkteams. Maar ook door scholing voor anderen te faciliteren, bijvoorbeeld voor leerkrachten.

Hoe helpt Augeo gemeenten?

Hoe meer kennis je hebt over kindermishandeling en huiselijk geweld hoe beter je signalen herkent en weet wat je kan doen voor een kind en ouders. Augeo heeft meer dan honderd online cursussen op maat voor iedereen die werkt met kinderen en ook voor vrijwilligers. De cursisten ontvangen regelmatig korte opfrismomenten, ze kunnen gebruik maken van een app met dagelijkse tips en ze ontvangen het gratis online Augeo Magazine. Voorbeelden van cursussen zijn ‘Werken met een meldcode', ‘Samen leren van calamiteiten’ en ‘Communiceren over geweld’. Daarnaast initieert Augeo campagnes, bijvoorbeeld (samen met Stichting Kinderpostzegels) Expeditie Veerkracht, gericht op scholen en bso’s met als doel de veerkracht van kinderen te vergroten.

Samen sta je sterker

Een ander initiatief is Handle with Care. Dit is een samenwerking tussen Veilig Thuis, scholen en leerplicht. Met behulp van deze samenwerking is er, na een ingrijpend incident, binnen 24 uur steun op school voor het kind. Simpel, snel en in een vertrouwde omgeving. Of Zomerkansen, waarbij we aan het begin van de coronacrisis, activiteiten ondersteunden in de kwetsbare wijken. Een ander voorbeeld is de Wijkteam-community Aanpak Kindermishandeling en Huiselijk Geweld, waarbij wijkteams veel informatie krijgen en ervaringen kunnen uitwisselen.

Onderzoek en hoe pas je dat toe?

Om kindermishandeling en huiselijk geweld effectief aan te kunnen pakken, is het nodig dat je weet wat er precies speelt. Daarom is er een grootschalig onderzoek gedaan in ca. 100 gemeenten, inclusief de G4. Om verder te kunnen met de resultaten van het onderzoek ontwikkelde Augeo animaties, factsheets, een gesprekshandreiking en een hulpmiddel om geweldspatronen binnen gezinnen te herkennen.

Veelgestelde vragen

Wil je meer weten of heb je een vraag?

Heb je niet kunnen vinden wat je zoekt, of heb je nog een vraag? Laat het hier weten, dan nemen we contact met je op.