Augeo Actueel

 
In Zeist kunnen kwetsbare kinderen toch naar school

Hoe ondersteunen we kwetsbare kinderen zonder veilige thuissituatie nu ze niet naar school of opvang kunnen? Al vóór de kabinetsbrief van minister Slob uit ging, was de gemeente Zeist hard bezig met een oplossing.

26 maart 2020, Annemarie van Dijk Lees meer
 
Crisisfonds voor kwetsbare kinderen thuis

Door het coronavirus zitten alle kinderen en gezinnen noodgedwongen thuis. De structuur van school is weggevallen en daarmee ook de sociale contacten. Dat kan zorgen voor spanningen. Voor kinderen die thuis niet veilig zijn, is deze situatie nog moeilijker. Voor hen is school de veilige haven. De enige plek waar ze even ‘vrij’ zijn van alle problemen thuis.

24 maart 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Omgaan met corona stress voor kinderen

Stress hoort bij het leven en betekent eigenlijk gewoon: ‘spanning’ of ‘druk’. Misschien voel je je door corona en omdat je veel thuis moet zijn meer gespannen dan anders. 

24 maart 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
6 Tips: Hoe voorkom je als ouder dat stress thuis teveel wordt?

Gedwongen thuiszitten door het coronavirus kan flink stressvol zijn als ouder. Hoe voorkom je dat spanningen in het gezin te hoog oplopen en escaleren in ruzies en slaan? 
 

24 maart 2020, Edith Geurts Lees meer
thuis een risico?
 
Als samen thuis zijn een risico kan zijn

Er is een toegenomen risico op kindermishandeling nu kinderen en ouders gedwongen samen thuis moeten blijven.

24 maart 2020, Marjan Torie, beleidsadviseur Kentalis Lees meer
 
Aan alle jeugdwerkers: bedankt!

In deze tijd van collectieve stress is er een extra risico op huiselijk geweld en kindermishandeling.

23 maart 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Drie tips om met angstige kinderen te praten over corona

De scholen zijn dicht, mensen werken thuis, we houden anderhalve meter afstand. Voor volwassenen zijn het al rare en spannende tijden. Maar hoe zit het met kinderen? Hoe leg je hen uit wat er aan de hand is?

18 maart 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Wat doet stress met een kind?

Deze animatie geeft uitleg over de impact van stress op het kinderbrein. En hoe je kinderen helpt met stress om te gaan.

12 maart 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Hoe herken je verwaarlozing?

Verwaarloosde kinderen worden niet alleen door hun ouders, maar ook door professionals over het hoofd gezien. Hoe herken je verwaarlozing? En hoe voorkom je ernstige schade bij kinderen? Je leest er alles over in deze nieuwe editie van Augeo magazine.

10 maart 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Arme kinderen doen niet mee

Armoede is geen oorzaak van kindermishandeling, maar armoede is wel een risicofactor. Stress en onmacht kunnen zich uiten in huiselijk geweld of kindermishandeling. Daarom is het goed dat jij als professional armoede herkent en alert bent. Hoe herken je armoede? En wat kun je doen?

4 maart 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Hoe willen jongeren betrokken worden in hun proces met Veilig Thuis?

Hoe willen jongeren betrokken worden in hun proces met Veilig Thuis? Die vraag werd door leden van de Jongerentaskforce onderzocht. Daarvoor gingen ze met jongeren zelf in gesprek.

27 februari 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Huiselijk geweld op tv

Er zijn twee nieuwe tv-programma’s over kindermishandeling en huiselijk geweld: de documentaire-reeks ‘Als je eens wist’ en de serie ‘Olcay & huiselijk geweld’. Heftige programma’s voor een breed publiek.

25 februari 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Wat doen we aan wachtlijsten in de Jeugdzorg?

Fleur zit in de Jongerentaskforce van Augeo Foundation. Zij had als kind te maken met jeugdzorg, en heeft nu als derdejaars student Social Work opnieuw te maken met jeugdzorg. Ze schreef een brief aan Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, én kreeg antwoord. Dat kun je lezen in Libelle. Maar wat vindt ze eigenlijk van de reactie van minister De Jonge?

17 februari 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Inspectieonderzoek overlijden 8-jarig meisje

De Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling en de kindcheck werden niet goed toegepast, zeggen de inspecties. Het advies is om altijd een kindcheck te doen bij gezinsproblemen die van invloed kunnen zijn op veiligheid van kinderen.

13 februari 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Kraamzorg: herregistratie en shakenbabysyndroom

Kraamzorg is uniek in de wereld. We kennen dit alleen in Nederland. Vrijwel alle 10.000 kraamverzorgenden van Nederland staan geregistreerd. Een groot deel hiervan zal zich dit jaar herregistreren. Voor de herregistratie kun je bijvoorbeeld een cursus doen over preventie shakenbabysyndroom.

12 februari 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Seksueel misbruikte kinderen kunnen geholpen worden

Hoe herken je seksueel misbruik bij kinderen? Welke hulp hebben kinderen na seksueel misbruik nodig? Wat moet je als zorgprofessional doen als je seksueel misbruik bij een kind vermoedt? Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) maakte hierover een serie video’s.

10 februari 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Hoe werk je samen aan de veiligheid in een gezin?

Een aantal keren per jaar gaat het in gezinnen vreselijk mis waarbij meerdere hulpverlenende instanties betrokken zijn. Deze calamiteiten zijn vaak een schok voor iedere betrokkene: hoe heeft dit kunnen gebeuren ondanks alle goede intenties?

6 februari 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Gezinsproblematiek in beeld

Momenteel vindt er een uniek onderzoek plaats naar kindermishandeling en geweld tussen partners. Meer dan 100 gemeenten, meer dan 1.200 ouders en ruim 1.500 kinderen doen hier aan mee. Op basis van de eerste meting van dit onderzoek is een beleidsinstrument ontwikkeld. Het instrument geeft inzicht in de problematiek van gezinnen die gemeld zijn bij Veilig Thuis.

4 februari 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Samen werken aan veiligheid

Is het onveilig in een gezin? Voor kind of volwassene? Dan ga je als professional aan de slag om samen met het gezin te zorgen dat het thuis weer veilig wordt. Maar hoe doe je dat? Vaak zijn er veel partijen bij betrokken. Wat is een werkzame aanpak bij onveiligheid in een gezin?

29 januari 2020, Augeo Foundation en Veilig Thuis Lees meer
 
Hoe werk je binnen het wijkteam met de meldcode?

Als wijkteammedewerker krijg je te maken met kinderen en volwassenen bij wie het thuis niet veilig is. Hoe signaleer huiselijk geweld of een onveilige situatie? En wat moet je doen? Hoe ga je daarmee om binnen je team?

27 januari 2020, Augeo Foundation Lees meer
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
Pagination.cshtml