Augeo Actueel

Zomerkansen  
'We hebben deze kans met beide handen aangegrepen'

Naast het reguliere zomerprogramma biedt gemeente Almelo met haar programma Zomerkansen activiteiten die gericht zijn op kwetsbare kinderen. Gezellig samen knutselen aan iets moois dat je nog jaren in je eigen buurt kunt tegenkomen, daar weten deze kinderen wel raad mee. ‘Als ze straks hun versierde stoeptegel of poef op straat zien, zijn ze trots.’

13 augustus 2020, Annemieke Wolff Lees meer
Zomerkansen  
Bokslessen en chillen trekt jongeren uit wel zes wijken

In het buurtcentrum in Amersfoort staat een gloednieuwe boksmachine. En die trekt niet alleen jongeren uit de buurt aan, maar ook uit de omliggende wijken. Je kan hier ook lekker chillen, echte bokslessen krijgen in de gymzaal ernaast of actief bezig met de sporttoestellen in het parkje.  

11 augustus 2020, Annemieke Wolff Lees meer
Zomerkansen  
'Eindelijk kunnen we wat leuks doen'

Om 11.00 zitten ze op de boot, 45 kinderen uit Julianadorp. Ze zijn op weg naar het Zuiderzeemuseum! Voor veel kinderen kon en mocht er de afgelopen periode maar weinig. Een meisje (7 jaar): ‘Mevrouw, dit is super! Alle leuke dingen gingen niet door de laatste tijd en nu kunnen we eindelijk weer wat leuks doen’.

10 augustus 2020, Annemieke Wolff Lees meer
 
Welke impact heeft corona op heel jonge kinderen?

Redactielid Maryse Nijhof van Augeo magazine sprak met Gjalt Jellesma, voorzitter van BOinK en aanspreekpunt namens de kinderopvang binnen de Beweging Tegen Kindermishandeling (BTK). Samen blikken ze terug op hoe corona de levens van kinderen beïnvloedde en kijken zij vooruit naar de zomervakantie en een eventuele tweede golf. 

4 augustus 2020, Maryse Nijhof Lees meer
Zomerkansen  
'Hopelijk komen de kinderen hier straks vaker terug om samen te sporten'

Bij de begeleiding van kinderen tijdens de zomerspelen in Vlissingen spelen jongeren uit de wijk een belangrijke rol: zij hebben een voorbeeldfunctie en zijn vertrouwde gezichten voor de kinderen. ‘Mooi dat er in deze tijd toch iets is om kinderen perspectief te bieden.’

31 juli 2020, Annette Wiesman Lees meer
Zomerkansen  
Je zelfgemaakte rap opnemen in een studio

In Hoogeveen hebben kinderen en jongeren tijdens het zomerprogramma keuze uit meer dan 60 activiteiten: van instuif tot natuureducatie, van rappen tot het spel Archery Attack. In totaal hoopt de gemeente dat ongeveer 600 kinderen/jongeren meedoen; een deel daarvan komt uit kwetsbare wijken. Een deelnemer: ‘Mijn droom is uitgekomen; ik heb een zelfgemaakt lied opgenomen!’

30 juli 2020, Annette Wiesman Lees meer
Zomerkansen  
Zomeractiviteiten dankzij Fonds Zomerkansen voortvarend van start

Met het nieuwe fonds Zomerkansen van Augeo worden naar verwachting 32.000 kinderen bereikt. Overal in Nederland krijgen kinderen in kwetsbare wijken mede dankzij dit fonds vrolijke zomeractiviteiten aangeboden die niet alleen verlichting geven na de periode van thuisscholing, maar ook hun veerkracht versterken en hun binding met andere kinderen in de wijk.

27 juli 2020, Annette Wiesman Lees meer
 
Impact van de coronacrisis

De maatregelen zijn versoepeld, maar de coronacrisis is nog niet voorbij. Veel kwetsbare kinderen en gezinnen zullen de gevolgen nog lang voelen.

21 juli 2020, Augeo Magazine Lees meer
 
‘Als ik zelf de was niet deed, had ik geen schone kleren’

'Mijn jeugd is gekenmerkt door mishandeling, door mijn moeder en mijn vader. Mijn moeder kon het leven niet aan en was vaak ziek. Wij droegen de verantwoordelijkheid voor het huishouden. Als ik zelf de was niet deed, had ik geen schone kleren meer in m’n kast.’

13 juli 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
De helft van alle kinderen in de wereld is slachtoffer van geweld

Een miljard kinderen per jaar is slachtoffer van fysiek, seksueel of psychisch geweld. Overheden schieten volgens UNICEF tekort in het beschermen van kinderen. Hoe zit dat hier in Nederland?

10 juli 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Mishandeling: durf jij het te zien?

Als zorgprofessional werk je dagelijks met kinderen en ouders. Soms vermoed je dat het bij gezinnen thuis niet goed gaat. Zorgen de ouders wel goed voor hun kinderen? Klopt die gekneusde arm wel bij de verklaring? Het is vaak niet eenvoudig signalen te interpreteren en te bepalen welke actie je moet ondernemen.

7 juli 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
‘Ik doe ertoe: iemand denkt aan mij’

Maar liefst 35.000 kinderen zijn door het ‘Crisisfonds voor kwetsbare kinderen thuis’ tijdens de coronacrisis blij gemaakt met diverse school- en spelmaterialen. Hulpverleners deden bij het fonds een aanvraag om ‘hun’ kinderen tijdens de ingrijpende periode te ontlasten. Ruim de helft van de kinderen ervoer daardoor minder stress en voelde zich gezien en gewaardeerd door de steun vanuit het fonds, blijkt uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut.

2 juli 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Leerkrachten maken het verschil!

‘Corona is een hele rare, gekke tijd. Want iedereen moet thuiszitten. Er is een hele grote groep kinderen die daar goed mee omgaat en flexibel is. Maar er zijn ook kinderen waar het thuis minder goed gaat. En ik wil graag aan jullie als leerkrachten vragen om een extra oogje voor die kinderen open te houden,’ zegt Danny Dijkhuizen. 

1 juli 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Sociale steun kan het verschil maken

Een stabiel sociaal netwerk is de belangrijkste beschermende factor tegen het ontstaan van kindermishandeling. Daarnaast helpt het schadelijke gevolgen voorkomen. Maar wat verstaan we onder sociale steun? Wie kan het bieden? En waarom helpt het? Daar gaat dit nieuwste nummer van Augeo magazine over.

25 juni 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Kansenongelijkheid in het onderwijs

De aandacht voor kansenongelijkheid in het onderwijs is de afgelopen weken flink toegenomen. Het is de verwachting dat kwetsbare kinderen door de coronacrisis nog meer onderwijsachterstand zullen oplopen. Wie zijn die kwetsbare kinderen? En waarom lopen zij nog meer achterstand op?

24 juni 2020, Britt Louter Lees meer
 
Anoniem chatten bij huiselijk geweld

Slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen hierover tegenwoordig anoniem chatten met Veilig Thuis in hun regio. Maar ook omstanders die zich zorgen om iemand maken, of plegers zelf kunnen chatten. Zeker voor mensen die niet durven te bellen kan dit een uitkomst zijn.

23 juni 2020, Augeo Foundation Lees meer
Zomerkansen  
Fonds Zomerkansen helpt 4.000 kinderen in achterstandswijken

Zomervakantie! Deze keer wel door coronamaatregelen beperkt. Gelukkig zijn er allerlei initiatieven die zich juist richten op kwetsbare kinderen en jongeren. Dankzij ‘Zomerkansen’ kunnen ze bijvoorbeeld toch allerlei leuke activiteiten doen in hun eigen wijk. Doel: positieve ervaringen en contacten opdoen, ontspannen en zo hun veerkracht versterken.

18 juni 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
‘Had ik maar…’

‘Had ik maar… direct contact opgenomen met de leidsters van het kinderdagverblijf,’ dat schrijft Desirée, als ze terugdenkt aan de peuter die ze als jeugdarts bij GGD onder haar hoede had.

16 juni 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Lieve meesters en juffen in Nederland

Het leven van een kind stond de laatste tijd behoorlijk op de kop. Sinds kort mogen kinderen gelukkig weer sporten en naar school, maar nog steeds brengen ze de meeste tijd thuis door. Dat is niet altijd makkelijk. Kinderen willen met vrienden spelen en samen plezier hebben. Ook willen we ze de juf graag weer een knuffel geven. Er verandert heel veel en dat snappen ze niet zo goed.

10 juni 2020, Evelijn Zandberg Lees meer
 
Ook tijdens coronacrisis veel en ernstig geweld bij kwetsbare gezinnen

Wat is de impact van de coronacrisis op gezinnen waar huiselijk geweld speelt? Dat is onderzocht bij gezinnen die bekend zijn bij hulpverleners vanwege huiselijk geweld.  Wat blijkt? Volgens ouders en kinderen is het geweld en de andere problemen die in het gezin spelen, nauwelijks veranderd. Dat is minder gunstig dan het misschien lijkt. Bij de meeste gezinnen is nog steeds sprake van veel en ernstig geweld.

28 mei 2020, Augeo Foundation Lees meer
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
Pagination.cshtml