Augeo Actueel

Cursusreeks letsel
Aanpak huiselijk geweld  
Cursusreeks over lichamelijk letsel bij een vermoeden van kindermishandeling

Een gebroken arm, een blauwe plek of een flinke snee, het zijn allemaal verwondingen die een kind kan hebben. Maar wat als er meer aan de hand is en je kindermishandeling vermoedt? Er is nu een reeks online cursussen van Augeo Foundation bedoeld voor medisch professionals die leert over huidafwijkingen en lichamelijke letsel bij kinderen. De derde cursus in een serie van drie is nu gereed, deze gaat over het opstellen van een forensisch medische letselrapportage.

13 december 2022, Augeo Foundation Lees meer
Aanpak huiselijk geweld  
Paarse vrijdag – Aandacht voor gender op school

Op 9 december is het Paarse Vrijdag. Het is bij uitstek een goed moment om in de les aandacht te besteden aan seksuele- en gender-diversiteit, bijvoorbeeld bij biologie, bij Nederlands of zelfs bij wiskunde.

9 december 2022, Augeo Foundation Lees meer
Wat als een vrijwilliger zich zorgen maakt over een kind?
Aanpak kindermishandeling  
Wat als een vrijwilliger zich zorgen maakt over een kind?

Professionals die werken met kinderen zijn verplicht te werken met een meldcode. Maar hoe zit het met vrijwilligers? Of zij nu actief zijn bij de volleybal, de judoclub, de scouting of de toneelvereniging, soms kunnen zij het vermoeden hebben dat er iets aan de hand is met een kind thuis. Wat kan een vrijwilliger doen als die zich zorgen maakt over de veiligheid van een kind?

7 december 2022, Augeo Foundation Lees meer
Aanpak kindermishandeling  
Hoe zit het met de rechten van kinderen?

Van 5 tot en met 10 december is de Mensenrechtenweek. Dit is een nieuw initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is bedoeld om vooral kinderen en jongeren na te laten denken over mensenrechten en waarom die belangrijk zijn. Maar hoe zit het eigenlijk met de rechten van kinderen zelf? Luisteren we wel voldoende naar ze?

5 december 2022, Augeo Foundation Lees meer
Veerkracht  
Wat weet jij over veerkracht?

Vooral kwetsbare kinderen kunnen extra steun en begeleiding gebruiken bij het versterken van hun veerkracht. Waarom is dat zo belangrijk? En hoe kun je kinderen helpen bij het vergroten van hun veerkracht? Je komt erachter met deze test.

30 november 2022, Augeo Foundation Lees meer
Aanpak huiselijk geweld  
Hoe kon het zo misgaan, ondanks alle goede intenties?

Soms gaat het in gezinnen helemaal mis. Dat terwijl allerlei professionals ermee bezig waren. Er zijn genoeg verdrietige voorbeelden bekend. Een schok voor alle betrokkenen. Want hoe kon dit gebeuren?

23 november 2022, Augeo Foundation Lees meer
Informele steun
Veerkracht  
Waarom is informele steun zo belangrijk voor overbelaste gezinnen?

Tot en met 24 november is de campagneweek Informele steun voor elk gezin! van het Collectief informele steun kind & gezin. Honderdduizenden vrijwilligers geven jaarlijks steun aan kinderen, jongeren of gezinnen die dat nodig hebben. Met deze steun versterken zij de veerkracht van ouders en kinderen die in hun eigen netwerk onvoldoende steun vinden.

22 november 2022, Augeo Foundation Lees meer
Aanpak kindermishandeling  
Geweld(dad)ig Filmfestival - thema deskundigheidsbevordering

Het GEWELD(dad)IG Filmfestival is een online filmfestival tegen huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit jaar is het thema deskundigheidsbevordering. Het festival is voor professionals werkzaam in het domein van huiselijk geweld en kindermishandeling (onderwijs, zorg, gemeente, politie) en is gratis toegankelijk.

17 november 2022, Augeo Foundation Lees meer
Breinbijsluiter
Veerkracht  
De Breinbijsluiter – Heldere uitleg over stress, tegenslag en veerkracht

Een veerkrachtig brein is belangrijk. Het helpt je omgaan met hevige stress en tegenslag. Maar hoe ontwikkelt het brein zich? En hoe dragen ouders bij aan het ontwikkelen van een veerkrachtig brein van hun kind? Dat wordt heel helder uitgelegd in een reeks van drie animaties: De Breinbijsluiter.

16 november 2022, Augeo Foundation Lees meer
PO&BSO cursus veerkracht versterken
Academy  
Hoe versterk je op een effectieve manier de veerkracht van kinderen?

Kinderen die lekker in hun vel zitten en blij zijn op school en daarbuiten, leren en functioneren beter. Kinderen die thuis onder stressvolle omstandigheden opgroeien, hebben daar iets meer steun bij nodig. Voor hen is het extra belangrijk dat je als leerkracht en pedagogisch medewerker helpt hun veerkracht te vergroten. Hoe je dat doet, daarover gaat de nieuwe online cursus: Veerkracht versterken.

15 november 2022, Augeo Foundation Lees meer
start week tegen kindermishandeling
Magazine  
Start Week tegen Kindermishandeling met Onderzoeksspecial Augeo Magazine

Van 14 tot en met 21 november is de tiende Week tegen Kindermishandeling. Augeo Foundation trapt af met een speciale onderzoeksspecial van Augeo Magazine, gemaakt samen met ZonMW. Wetenschappelijk onderzoek is van grote waarde voor het verbeteren van de aanpak van kindermishandeling. Maar wat kan jij – als professional – daar mee? In deze editie vertalen we onderzoeksresultaten naar jouw dagelijkse praktijk.

14 november 2022, Augeo Foundation Lees meer
sporten, bewegen en voedsel aces
Veerkracht  
8 Tips over hoe een gezonde leefstijl helpt bij natuurlijke veerkracht

Iedereen heeft baat bij een gezonde leefstijl. Het draagt bij aan je natuurlijke veerkracht. Voor kinderen die een of meer ingrijpende ervaringen hebben meegemaakt, is gezond eten en voldoende bewegen extra belangrijk. Hoe dat zit, is uitgelegd in de nieuwe infographic ‘Ingrijpende jeugdervaringen en (on)gezonde leefstijl’.

10 november 2022, Augeo Foundation Lees meer
2 jongens denken na
Aanpak kindermishandeling  
Voorlichting over relationele vorming enorm belangrijk bij voorkomen van seksueel geweld

Jongeren in de tienerleeftijd maken vaak seksueel geweld mee, dat blijkt uit de vandaag verschenen Slachtoffermonitor seksueel geweld tegen kinderen. Het voorkomen van ongewenst seksueel gedrag start met het wijs en weerbaar maken van jongeren. Scholen zijn wettelijk verplicht om aandacht te besteden aan seksuele vorming en seksuele diversiteit. Maar de lessen daarover zijn niet altijd goed.

8 november 2022, Augeo Foundation Lees meer
kinderfonds - kinderen spelen een spelletje
Kinderfonds  
Fijn ondersteuningspakket voor tweehonderd kwetsbare gezinnen

Twee keer per jaar kunnen jeugdbeschermers ─ via het Augeo Kinderfonds ─ iets extra’s doen voor een gezin dat dat echt heel hard nodig heeft. Doordat bijna alles duurder wordt, staan veel kwetsbare gezinnen nog meer onder druk. Daarom zijn we blij dat we dit jaar een samenwerking zijn gestart met LINDA.foundation en een nóg fijner ondersteuningspakket konden samenstellen. Inmiddels zijn er tweehonderd kwetsbare gezinnen blij mee gemaakt.

7 november 2022, Augeo Foundation Lees meer
ruzie hoogopgeleide ouders heeft grotere impact op kinderen
Trauma en stress  
Ingrijpende ervaringen hebben een grotere impact op kinderen van hoogopgeleide ouders

Gebeurtenissen zoals een echtscheiding of kindermishandeling hebben een grotere impact op kinderen van hoogopgeleide ouders dan op kinderen van laagopgeleide ouders. Dit blijkt uit het recente promotieonderzoek van socioloog Carlijn Bussemakers.

1 november 2022, Augeo Foundation Lees meer
lessen levenskunde
Veerkracht  
Veerkracht versterken bij kinderen en jongeren in kwetsbare wijken door Levenskunde

Hoe ga je als kind om met tegenslag en ingrijpende gebeurtenissen? Speciale lessen, gericht op het versterken van veerkracht, kunnen daarbij helpen. Het project Levenskunde van Augeo Foundation zet in op het versterken van veerkracht van kinderen, met name op scholen in kwetsbare wijken. Veerkracht is daarbij overigens meer dan een les, het is onderdeel van de visie op onderwijs dat door de hele school gedragen wordt.

31 oktober 2022, Augeo Foundation Lees meer
Animaties psycho educatie
Trauma en stress  
Animaties die helpen bij gesprekken met kinderen met traumatische ervaringen

Bij kinderen of jongeren die te maken hebben (gehad) met langdurige stress of traumatische ervaringen kan psycho-educatie helpen. Dit is een uitleg over hoe wat ze hebben meegemaakt, hun gedrag en emoties beïnvloedt. En hoe ze daarmee om kunnen gaan. Augeo Foundation ontwikkelt hiervoor een aantal animaties. De eerste twee zijn nu gereed.

27 oktober 2022, Augeo Foundation Lees meer
Webinar 17 november 2022
Webinar  
Webinar: Het vraagt lef om signalen van geweld te durven zien

Op donderdag 17 november van 16.00 – 17.00 uur, in de week tegen kindermishandeling, is er een gratis online webinar ‘Het vraagt lef om signalen van geweld te durven zien’.

20 oktober 2022, Augeo Foundation Lees meer
Veerkracht  
Interactieve animatie ‘Visie op Veerkracht’

Hoe komt het dat sommige kinderen, ondanks een opeenstapeling van ingrijpende gebeurtenissen in hun thuissituatie, er – soms met vallen en opstaan - weer bovenop komen en opgroeien tot gezonde volwassenen? Terwijl anderen hun leven lang last houden van pijnlijke herinneringen en allerlei lichamelijke en geestelijke klachten krijgen? Dat wordt duidelijk in deze interactieve animatie.

18 oktober 2022, Augeo Foundation Lees meer
Aanpak kindermishandeling  
Kindvriendelijke versie van rapport VN-Kinderrechtencomité

Iedere vijf jaar voelt het VN-Kinderrechtencomité Nederland aan de tand over kinderrechten. Ondanks vooruitgang ten opzichte van vijf jaar geleden, valt er nog veel te verbeteren. Het Kinderrechtencollectief vertaalde de aanbevelingen van het VN-Comité en liet jongeren meeschrijven aan een kindvriendelijke uitgave.

11 oktober 2022, Augeo Foundation Lees meer
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
Pagination.cshtml