Augeo Actueel

Webinar Samenwerken aan veiligheid
Wijkteams  
Webinar: Samenwerken aan veiligheid

In de Week tegen Kindermishandeling, op dinsdag 16 november van 15.30-17.00 uur, is er een interactief webinar over ‘Samenwerken aan veiligheid’. Het is bedoeld voor professionals van de wijkteams.

3 november 2021, Augeo Foundation Lees meer
nadine en oprah
Aanpak kindermishandeling  
Oprah Winfrey en Nadine Burke Harris over de impact van wat je als kind meemaakt

Een kind dat op jonge leeftijd geweld of verwaarlozing meemaakt, kan daar ook als volwassene nog veel last van hebben. Sterker nog, slachtoffers hebben er soms hun leven lang last van. Hoe kan het dat ingrijpende jeugdervaringen als kindermishandeling zo lang en op zo veel gebieden invloed hebben? Maar vooral, hoe kun je zorgen voor positieve jeugdervaringen?

1 november 2021, Augeo Foundation Lees meer
Augeo Magazine Oog voor ouders - Ouders schommelen met hun kind in de herfst
Magazine  
Zo kun je ouders optimaal steunen

Alle ouders willen het goede doen voor hun kinderen. Dat is niet makkelijk en gaat niet altijd vanzelf. Zeker als ouders of kinderen problemen hebben, kunnen ouders steun uit hun omgeving gebruiken bij de opvoeding van hun kinderen. Om ze optimaal te ondersteunen, moet je ook aandacht hebben voor hoe het met ouders zélf gaat. Maar hoe doe je dat? Dat lees je in het nieuwste nummer van Augeo Magazine.

21 oktober 2021, Augeo Foundation Lees meer
1 op 5 jongeren
Aanpak huiselijk geweld  
1 op 5 jongeren slachtoffer van huiselijk geweld; wat kun jij met deze kennis?

20 procent van de Nederlandse jongeren tussen de 16 en 24 jaar is slachtoffer geworden van huiselijk geweld. Bij 12% van de jongeren ging het om structureel huiselijk geweld, dat wil zeggen maandelijks, wekelijks of zelfs (bijna) dagelijks. Dat blijkt uit een nieuwe analyse door het CBS over jongeren op basis van de Prevalentiemonitor Huiselijk Geweld en Seksueel Geweld van het CBS en het WODC.

13 oktober 2021, Augeo Foundation Lees meer
Informatie voor scholen - kinderen doen schoolwerk
Veerkracht  
Informatie voor scholen bij zorgen om de thuissituatie van leerlingen

Als professional in het basisonderwijs kan je een enorm belangrijke rol spelen voor een leerling die thuis mishandeld, verwaarloosd of seksueel misbruikt wordt. Door vroegtijdig te signaleren, te handelen en leerlingen op school een veilige plek te bieden help je hun veerkracht vergroten en draag je bij aan het herstel van schade. Augeo Foundation heeft een overzicht gemaakt van informatie en materialen die je daarbij helpen.

1 oktober 2021, Augeo Foundation Lees meer
Meldcode  
Slimme onderwijsprofessionals blijven kennis over veiligheid en pesten herhalen

Van 27 september t/m 1 oktober is de Week tegen Pesten. Docenten, mentoren en zorgcoördinatoren spelen een enorm belangrijke rol in het leven van jongeren. Veiligheid is de basis voor hun ontwikkeling. Maar staat dit onderwerp (hoog) op de agenda van de school? En weten onderwijsprofessionals nog precies hoe het ook al weer zit met de stappen van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling?

28 september 2021, Augeo Foundation Lees meer
jeugdzorgspecial magazine
Magazine  
Veiligheid terugbrengen in gezinnen, wat werkt nu echt?

Nu online: Een speciale editie van Augeo Magazine over werken aan veiligheid in gezinnen, wat werkt? Je leest hoe het professionals in de jeugdzorg*  ─ samen met de gezinnen ─ lukt om een veilig thuis te creëren waar het veilig blijft en waar het met alle gezinsleden weer goed gaat.

27 september 2021, Augeo Foundation Lees meer
kraamverzorger
Aanpak huiselijk geweld  
Kraamverzorgenden zien en horen veel bij de mensen thuis

Elk jaar zijn er naar schatting 90.000 tot 127.000 kinderen in Nederland die slachtoffer zijn van verwaarlozing of mishandeling. Kraamverzorgenden kunnen veel voor deze kinderen betekenen. Een korte periode hebben ze intensief contact met ouders en jonge kinderen. Ze zien bijvoorbeeld het gedrag van ouders en de interactie met het kind. Maar zijn eventuele zorgen terecht? Moet er hulp georganiseerd worden?

21 september 2021, Augeo Foundation Lees meer
Leren les klas
 
Inspiratie-magazine voor docenten ‘Lesgeven over huiselijk geweld’

Het online Meldcode Magazine, speciaal voor docenten in het beroepsonderwijs is enthousiast ontvangen. Docent pabo: ‘Wat een welkom magazine. Ik kon een aantal dingen direct toepassen in mijn lessen. Aanrader!’. Het tijdschrift gaat over inspirerend lesgeven over het thema kindermishandeling en huiselijk geweld. Een lastig onderwerp, maar wel ontzettend belangrijk.

20 september 2021, Augeo Foundation Lees meer
jeugdzorgspecial
Magazine  
Jeugdzorgspecial: Werken aan veiligheid in gezinnen

Jeugdzorgprofessionals spelen een enorm belangrijke rol in gezinnen waar het niet goed gaat. Dat vraagt om vakmanschap en expertise. Zeker in een branche die in beweging is. Hoe lukt het professionals dat het thuis weer veilig wordt, veilig blijft en met alle gezinsleden weer goed gaat? Dat lees je in de jeugdzorgspecial van Augeo Magazine.

14 september 2021, Augeo Foundation Lees meer
Ruggensteun - Leraar geeft uitleg aan scholieren
Veerkracht  
Structurele samenwerking tussen maatschappelijke opvang en basisscholen werkt

Sinds 2019 loopt in Tilburg als eerste gemeente in Nederland een bijzondere samenwerking. Onder de naam Ruggensteun’ werken maatschappelijke opvang Traverse, het basisonderwijs en ouders structureel met elkaar samen. Deze samenwerking blijkt voor alle betrokkenen meerwaarde te hebben, aldus de evaluatie. Door ‘Ruggensteun’ ontstaat een beter beeld van het kind, waardoor hij of zij optimale steun op maat ontvangt.

8 september 2021, Augeo Foundation Lees meer
herhalen - meisje studeert
Meldcode  
De overeenkomst tussen hardlopen en de meldcode

Van herhalen en oefenen word je beter. Door regelmatig te trainen ─ of dat nou om de stappen van de meldcode gaat of om hardloopkilometers ─ bereik je een hoger niveau. Want ken jij die vijf stappen nog? En het afwegingskader? Gelukkig zijn er manieren om je kennis makkelijk op te frissen. Bijvoorbeeld door een herhaalcursus van Augeo te doen.

6 september 2021, Augeo Foundation Lees meer
Langetermijngevolgen
Onderzoek  
Ernstige klachten door wat je vroeger hebt meegemaakt

Een kind dat op jonge leeftijd geweld of verwaarlozing meemaakt, kan daar ook later nog veel last van hebben. Sterker nog: als volwassene hebben ze aanzienlijk meer kans op een chronische lichamelijke ziekte, al dan niet in combinatie met psychische problemen. Dat blijkt uit onderzoek van de VU en het Trimbos-instituut onder ruim 13.000 volwassenen.

30 augustus 2021, Augeo Foundation Lees meer
Webinar Praten met ouders
Wijkteams  
Webinar praten met ouders

Op donderdag 9 september 16.00 uur geeft ouderschaps- en communicatiedeskundige José Koster een webinar over praten met ouders en kinderen. Werk je in een wijkteam? Dan kun je gratis meedoen.

24 augustus 2021, Augeo Foundation Lees meer
Growing up safe - Sint-Maarten - Magazine
Magazine  
Kennis en ervaringen over aanpak kindermishandeling gedeeld op Sint Maarten

UNICEF NL helpt de regering van Sint Maarten al een aantal jaren om de signalering en aanpak van kindermishandeling en verwaarlozing te verbeteren. Augeo Foundation ondersteunt UNICEF NL en de aangestelde lokale projectleider op Sint Maarten met kennis en ervaring.

19 augustus 2021, Augeo Foundation Lees meer
Veerkracht  
Waarom wordt Cato zo snel driftig?

Cato (13 jaar) heeft bij het minste of geringste een woede-aanval. Maar hoe komt dit? En waarom trekt Anil (8 jaar) zich zo terug? Dit kan te maken hebben met stress. Stress hoort bij het leven. Maar waarom reageert het ene kind heel heftig op een stresssituatie, trekt de ander zich terug en merk je bij een ander helemaal niets?

19 juli 2021, Augeo Foundation Lees meer
Hoe herken je signalen van achterlating en huwelijksdwang?
Aanpak huiselijk geweld  
Hoe herken je signalen van achterlating en huwelijksdwang?

Helaas wil het nog voorkomen dat (vaak jonge) mensen in het land van herkomst worden achtergelaten. Soms gaat dat samen met huwelijksdwang. Iemand wordt dan verplicht te trouwen, bijvoorbeeld door ouders of andere familieleden. Dit is strafbaar. Hoe herken je signalen van huwelijksdwang en achterlating? En wat kun je doen?

13 juli 2021, Augeo Foundation Lees meer
Subjectief naar objectief
Aanpak kindermishandeling  
Van subjectief naar objectief

Regelmatig verschijnen onderzoeksrapporten en mediaberichten over gebrekkig feitenonderzoek en ondeugdelijke rapportage bij vermoedens van kindermishandeling. De discussie biedt genoeg voer voor verbeteringen, ook als je niet in de jeugdbescherming werkt. Wat kan jij hiermee als je met ouders en kinderen werkt en zorgen hebt over een opvoedsituatie?

8 juli 2021, Augeo Foundation Lees meer
Wijkteams signaleren
Wijkteams  
Wijkteam-community: wat doe je met signalen?

In juni is de Wijkteam-community Aanpak Kindermishandeling en Huiselijk Geweld gestart. In de maanden juli en augustus gaan we daarbij in op het thema ‘signaleren’ en dan vooral van de minder zichtbare vormen als emotionele verwaarlozing. Wat doe je met die signalen, hoe bespreek je je zorgen met je collega’s en eventueel met Veilig Thuis?

7 juli 2021, Augeo Foundation Lees meer
Kinderen in de kou - verdrietige jongen - 313x209
Aanpak kindermishandeling  
Kinderen staan zo ongelofelijk in de kou

Kwetsbare kinderen worden onvoldoende beschermd. Dat schrijven twee Inspecties samen in een landelijk rapport. De overheid neemt onvoldoende haar verantwoordelijkheid. Dat de situatie in de jeugdbescherming onaanvaardbaar is, vinden ook Defence for Children, KidsRights, Het Vergeten Kind, Augeo Foundation en Stichting Kinderpostzegels Nederland. Ze roepen de Rijksoverheid op om verderstrekkende stelselverantwoordelijkheid te nemen.

6 juli 2021, Augeo Foundation Lees meer
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
Pagination.cshtml