Augeo Actueel

Ode aan ouders
Aanpak kindermishandeling  
Ode aan ouders: aandacht voor het belang van veilig opgroeien

Augeo Foundation wil dat kinderen veilig kunnen opgroeien. Een gezonde start en steun voor ouders en verzorgers ─ juist tijdens de eerste 1.000 dagen ─ is daarbij enorm belangrijk. Augeo zet zich daarom in voor de landelijke campagne ‘Ode aan ouders’ van het programma Gezonde Generatie van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen*. Vanaf deze week is er extra aandacht voor het belang van veilig opgroeien.

13 december 2021, Augeo Foundation Lees meer
Les in levenskunde
Veerkracht  
‘Ik heb geleerd hoe je geluk moet doorgeven en dat is super belangrijk’

Ruim 600 kinderen van basisscholen in Den Haag kregen les in ‘Levenskunde’. Zij gingen aan de slag met de Gelukskoffer. Zowel de kinderen als de leerkrachten zijn enorm enthousiast.

9 december 2021, Augeo Foundation Lees meer
Special Huisartsenzorg Augeo Magazine
Aanpak kindermishandeling  
Magazine over de rol van de huisartsenzorg bij kindermishandeling

Soms vermoed je als huisarts, praktijkondersteuner, triagist of huisartsassistent dat het in een gezin niet goed gaat. Om signalen te interpreteren en actie te ondernemen, is samenwerking broodnodig. Niet alleen binnen, maar ook buiten de huisartsenpraktijk, met wijkteam, school, Veilig Thuis, JGZ en anderen. De speciale huisartsenspecial van Augeo Magazine biedt hiervoor inspiratie en tips en achtergrondinformatie.

3 december 2021, Augeo Foundation Lees meer
Handle with Care Ruggensteun convenant 2021
Handle with Care  
‘Een veilige omgeving voor onze kinderen moeten we gezamenlijk oppakken’

De samenwerking tussen maatschappelijke opvang Traverse en Tilburgse basisscholen is uitgebreid en structureel. Alle basisscholen die vallen onder het schoolbestuur van T-PrimaiR werken samen in het programma Handle With Care - Ruggensteun. Hierin is geregeld dat kinderen die met hun ouders door Traverse worden begeleid steun op maat krijgen, zowel in de maatschappelijke opvang als op school.

30 november 2021, Augeo Foundation Lees meer
25 november in de bioscoop: Un Monde - Is het schoolplein wel zo veilig?
Veerkracht  
Is het schoolplein wel zo veilig?

Vanaf 25 november is de film ‘Un Monde’ in de bioscopen te zien is. De film gaat over weerbaarheid en (on)veiligheid op de speelplaats van een basisschool. Het is verteld vanuit het perspectief van de zesjarige Nora, en laat je voelen hoe het is om als kind voor het eerst op eigen benen te moeten staan.

24 november 2021, Augeo Foundation Lees meer
cursus kind centraal
 
Succesvolle oefeningen van Kind Centraal nu gebundeld

Als je je zorgen maakt om een kind, wil je het kind helpen. Maar hoe betrek je het kind nu écht en waarom is dat zo belangrijk? In het najaar van 2020 lanceerden we de succesvolle campagne ‘Kind Centraal’. De zes oefeningen daarvan en alle informatie staan nu handig bij elkaar. Dus ga aan de slag!

17 november 2021, Augeo Foundation Lees meer
Gespreksoefeningen
Academy  
‘Hoe ga ik het gesprek aan als ik vermoed dat er iets aan de hand is?’

Veel professionals vinden het lastig of spannend om vermoedens van een onveilige gezinssituatie te bespreken met de ouders en/of het kind. Gelukkig kun je dit soort lastige gesprekken oefenen. Hoe ga je open en onbevooroordeeld zo’n gesprek in? Hoe ga je om met emoties of agressie? Hoe vraag je door?

15 november 2021, Augeo Foundation Lees meer
7 onderzoeken
Magazine  
7 Onderzoeken belicht in speciale editie van Augeo Magazine

Recent zijn er ontzettend interessante onderzoeken gedaan op het gebied van kindermishandeling en huiselijk geweld. Stuk voor stuk zijn ze relevant voor iedereen die werkt met kinderen en hun ouders. Van kraamhulp tot jeugd ggz-medewerker, van leerkracht tot arts op de spoedeisende hulp. Alleen is die wetenschappelijke taal vaak taai en ingewikkeld. Daar brengt de nieuwe special van Augeo Magazine verandering in!

12 november 2021, Augeo Foundation Lees meer
Hoe implementeer je veerkracht?
Expeditie Veerkracht  
Hoe implementeer je veerkracht op school en bso?

Wil jij op jouw school of bso meer aandacht besteden aan veerkracht en weet je niet goed hoe? Of ben je er wel mee bezig, maar mis je praktische handvatten? Augeo Foundation en Stichting Kinderpostzegels organiseren hierover een interactief webinar op maandag 22 november van 15.30 – 17.15 uur.

9 november 2021, Augeo Foundation Lees meer
Webinar Samenwerken aan veiligheid
Wijkteams  
Webinar: Samenwerken aan veiligheid

In de Week tegen Kindermishandeling, op dinsdag 16 november van 15.30-17.00 uur, is er een interactief webinar over ‘Samenwerken aan veiligheid’. Het is bedoeld voor professionals van de wijkteams.

3 november 2021, Augeo Foundation Lees meer
nadine en oprah
Aanpak kindermishandeling  
Oprah Winfrey en Nadine Burke Harris over de impact van wat je als kind meemaakt

Een kind dat op jonge leeftijd geweld of verwaarlozing meemaakt, kan daar ook als volwassene nog veel last van hebben. Sterker nog, slachtoffers hebben er soms hun leven lang last van. Hoe kan het dat ingrijpende jeugdervaringen als kindermishandeling zo lang en op zo veel gebieden invloed hebben? Maar vooral, hoe kun je zorgen voor positieve jeugdervaringen?

1 november 2021, Augeo Foundation Lees meer
Augeo Magazine Oog voor ouders - Ouders schommelen met hun kind in de herfst
Magazine  
Zo kun je ouders optimaal steunen

Alle ouders willen het goede doen voor hun kinderen. Dat is niet makkelijk en gaat niet altijd vanzelf. Zeker als ouders of kinderen problemen hebben, kunnen ouders steun uit hun omgeving gebruiken bij de opvoeding van hun kinderen. Om ze optimaal te ondersteunen, moet je ook aandacht hebben voor hoe het met ouders zélf gaat. Maar hoe doe je dat? Dat lees je in het nieuwste nummer van Augeo Magazine.

21 oktober 2021, Augeo Foundation Lees meer
1 op 5 jongeren
Aanpak huiselijk geweld  
1 op 5 jongeren slachtoffer van huiselijk geweld; wat kun jij met deze kennis?

20 procent van de Nederlandse jongeren tussen de 16 en 24 jaar is slachtoffer geworden van huiselijk geweld. Bij 12% van de jongeren ging het om structureel huiselijk geweld, dat wil zeggen maandelijks, wekelijks of zelfs (bijna) dagelijks. Dat blijkt uit een nieuwe analyse door het CBS over jongeren op basis van de Prevalentiemonitor Huiselijk Geweld en Seksueel Geweld van het CBS en het WODC.

13 oktober 2021, Augeo Foundation Lees meer
Informatie voor scholen - kinderen doen schoolwerk
Veerkracht  
Informatie voor scholen bij zorgen om de thuissituatie van leerlingen

Als professional in het basisonderwijs kan je een enorm belangrijke rol spelen voor een leerling die thuis mishandeld, verwaarloosd of seksueel misbruikt wordt. Door vroegtijdig te signaleren, te handelen en leerlingen op school een veilige plek te bieden help je hun veerkracht vergroten en draag je bij aan het herstel van schade. Augeo Foundation heeft een overzicht gemaakt van informatie en materialen die je daarbij helpen.

1 oktober 2021, Augeo Foundation Lees meer
Meldcode  
Slimme onderwijsprofessionals blijven kennis over veiligheid en pesten herhalen

Van 27 september t/m 1 oktober is de Week tegen Pesten. Docenten, mentoren en zorgcoördinatoren spelen een enorm belangrijke rol in het leven van jongeren. Veiligheid is de basis voor hun ontwikkeling. Maar staat dit onderwerp (hoog) op de agenda van de school? En weten onderwijsprofessionals nog precies hoe het ook al weer zit met de stappen van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling?

28 september 2021, Augeo Foundation Lees meer
jeugdzorgspecial magazine
Magazine  
Veiligheid terugbrengen in gezinnen, wat werkt nu echt?

Nu online: Een speciale editie van Augeo Magazine over werken aan veiligheid in gezinnen, wat werkt? Je leest hoe het professionals in de jeugdzorg*  ─ samen met de gezinnen ─ lukt om een veilig thuis te creëren waar het veilig blijft en waar het met alle gezinsleden weer goed gaat.

27 september 2021, Augeo Foundation Lees meer
kraamverzorger
Aanpak huiselijk geweld  
Kraamverzorgenden zien en horen veel bij de mensen thuis

Elk jaar zijn er naar schatting 90.000 tot 127.000 kinderen in Nederland die slachtoffer zijn van verwaarlozing of mishandeling. Kraamverzorgenden kunnen veel voor deze kinderen betekenen. Een korte periode hebben ze intensief contact met ouders en jonge kinderen. Ze zien bijvoorbeeld het gedrag van ouders en de interactie met het kind. Maar zijn eventuele zorgen terecht? Moet er hulp georganiseerd worden?

21 september 2021, Augeo Foundation Lees meer
Leren les klas
 
Inspiratie-magazine voor docenten ‘Lesgeven over huiselijk geweld’

Het online Meldcode Magazine, speciaal voor docenten in het beroepsonderwijs is enthousiast ontvangen. Docent pabo: ‘Wat een welkom magazine. Ik kon een aantal dingen direct toepassen in mijn lessen. Aanrader!’. Het tijdschrift gaat over inspirerend lesgeven over het thema kindermishandeling en huiselijk geweld. Een lastig onderwerp, maar wel ontzettend belangrijk.

20 september 2021, Augeo Foundation Lees meer
jeugdzorgspecial
Magazine  
Jeugdzorgspecial: Werken aan veiligheid in gezinnen

Jeugdzorgprofessionals spelen een enorm belangrijke rol in gezinnen waar het niet goed gaat. Dat vraagt om vakmanschap en expertise. Zeker in een branche die in beweging is. Hoe lukt het professionals dat het thuis weer veilig wordt, veilig blijft en met alle gezinsleden weer goed gaat? Dat lees je in de jeugdzorgspecial van Augeo Magazine.

14 september 2021, Augeo Foundation Lees meer
Ruggensteun - Leraar geeft uitleg aan scholieren
Veerkracht  
Structurele samenwerking tussen maatschappelijke opvang en basisscholen werkt

Sinds 2019 loopt in Tilburg als eerste gemeente in Nederland een bijzondere samenwerking. Onder de naam Ruggensteun’ werken maatschappelijke opvang Traverse, het basisonderwijs en ouders structureel met elkaar samen. Deze samenwerking blijkt voor alle betrokkenen meerwaarde te hebben, aldus de evaluatie. Door ‘Ruggensteun’ ontstaat een beter beeld van het kind, waardoor hij of zij optimale steun op maat ontvangt.

8 september 2021, Augeo Foundation Lees meer
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
Pagination.cshtml