Augeo Actueel

 
Mishandeling: durf jij het te zien?

Als zorgprofessional werk je dagelijks met kinderen en ouders. Soms vermoed je dat het bij gezinnen thuis niet goed gaat. Zorgen de ouders wel goed voor hun kinderen? Klopt die gekneusde arm wel bij de verklaring? Het is vaak niet eenvoudig signalen te interpreteren en te bepalen welke actie je moet ondernemen.

7 juli 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
‘Ik doe ertoe: iemand denkt aan mij’

Maar liefst 35.000 kinderen zijn door het ‘Crisisfonds voor kwetsbare kinderen thuis’ tijdens de coronacrisis blij gemaakt met diverse school- en spelmaterialen. Hulpverleners deden bij het fonds een aanvraag om ‘hun’ kinderen tijdens de ingrijpende periode te ontlasten. Ruim de helft van de kinderen ervoer daardoor minder stress en voelde zich gezien en gewaardeerd door de steun vanuit het fonds, blijkt uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut.

2 juli 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Leerkrachten maken het verschil!

‘Corona is een hele rare, gekke tijd. Want iedereen moet thuiszitten. Er is een hele grote groep kinderen die daar goed mee omgaat en flexibel is. Maar er zijn ook kinderen waar het thuis minder goed gaat. En ik wil graag aan jullie als leerkrachten vragen om een extra oogje voor die kinderen open te houden,’ zegt Danny Dijkhuizen. 

1 juli 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Sociale steun kan het verschil maken

Een stabiel sociaal netwerk is de belangrijkste beschermende factor tegen het ontstaan van kindermishandeling. Daarnaast helpt het schadelijke gevolgen voorkomen. Maar wat verstaan we onder sociale steun? Wie kan het bieden? En waarom helpt het? Daar gaat dit nieuwste nummer van Augeo magazine over.

25 juni 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Kansenongelijkheid in het onderwijs

De aandacht voor kansenongelijkheid in het onderwijs is de afgelopen weken flink toegenomen. Het is de verwachting dat kwetsbare kinderen door de coronacrisis nog meer onderwijsachterstand zullen oplopen. Wie zijn die kwetsbare kinderen? En waarom lopen zij nog meer achterstand op?

24 juni 2020, Britt Louter Lees meer
 
Anoniem chatten bij huiselijk geweld

Slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen hierover tegenwoordig anoniem chatten met Veilig Thuis in hun regio. Maar ook omstanders die zich zorgen om iemand maken, of plegers zelf kunnen chatten. Zeker voor mensen die niet durven te bellen kan dit een uitkomst zijn.

23 juni 2020, Augeo Foundation Lees meer
Zomerkansen  
Fonds Zomerkansen helpt 4.000 kinderen in achterstandswijken

Zomervakantie! Deze keer wel door coronamaatregelen beperkt. Gelukkig zijn er allerlei initiatieven die zich juist richten op kwetsbare kinderen en jongeren. Dankzij ‘Zomerkansen’ kunnen ze bijvoorbeeld toch allerlei leuke activiteiten doen in hun eigen wijk. Doel: positieve ervaringen en contacten opdoen, ontspannen en zo hun veerkracht versterken.

18 juni 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
‘Had ik maar…’

‘Had ik maar… direct contact opgenomen met de leidsters van het kinderdagverblijf,’ dat schrijft Desirée, als ze terugdenkt aan de peuter die ze als jeugdarts bij GGD onder haar hoede had.

16 juni 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Lieve meesters en juffen in Nederland

Het leven van een kind stond de laatste tijd behoorlijk op de kop. Sinds kort mogen kinderen gelukkig weer sporten en naar school, maar nog steeds brengen ze de meeste tijd thuis door. Dat is niet altijd makkelijk. Kinderen willen met vrienden spelen en samen plezier hebben. Ook willen we ze de juf graag weer een knuffel geven. Er verandert heel veel en dat snappen ze niet zo goed.

10 juni 2020, Evelijn Zandberg Lees meer
 
Ook tijdens coronacrisis veel en ernstig geweld bij kwetsbare gezinnen

Wat is de impact van de coronacrisis op gezinnen waar huiselijk geweld speelt? Dat is onderzocht bij gezinnen die bekend zijn bij hulpverleners vanwege huiselijk geweld.  Wat blijkt? Volgens ouders en kinderen is het geweld en de andere problemen die in het gezin spelen, nauwelijks veranderd. Dat is minder gunstig dan het misschien lijkt. Bij de meeste gezinnen is nog steeds sprake van veel en ernstig geweld.

28 mei 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Online leren tijdens de lockdown

Door de intelligente lockdown weet heel Nederland inmiddels alles van online vergaderen, online shoppen en óók van online leren. Dat zien we ook bij onze academy. Nog nooit volgden er zoveel mensen een online training.

26 mei 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Handle with Care: snelle steun op school kan en werkt

Handle with Care is een unieke samenwerking waarmee kinderen die slachtoffer zijn van ernstig huiselijk geweld, al de eerstvolgende schooldag, steun krijgen op hun school. En dat werkt! Dat weten we nu de pilotfase van Handle with Care is afgerond.

19 mei 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
‘Grow It!’ app helpt jongeren in deze coronatijd

Hoe gaat het eigenlijk met jongeren nu? Door de nieuwe app ‘Grow It!’ komen we daarachter. Jongeren die die game spelen, doen mee met een onderzoek naar hun emoties. Daarnaast helpt de app ze om te gaan met de vreemde situatie. En het is gewoon leuk!

18 mei 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Onderzoek: Huiselijk geweld in tijden van corona

Het was veel in de media: hoe gaat het nu met de gezinnen waar al huiselijk geweld en kindermishandeling speelt? Wat is de impact van de coronacrisis op deze gezinnen? Dat onderzoekt het Verwey-Jonker Instituut momenteel met financiering van Augeo Foundation en VWS.

14 mei 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Koffers vol geluk voor 500 kinderen

Maar liefst 500 kinderen kregen gelukskoffertjes van organisatie Gelukskoffer en Augeo Foundation. Hiermee staken ze de kinderen die het nu extra zwaar hebben door corona, een hart onder de riem. 

12 mei 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Crisisfonds voor kwetsbare kinderen

Kort na het uitbreken van de coronacrisis sloegen Augeo Foundation, Stichting Het Vergeten Kind en Stichting Kinderpostzegels de handen ineen. Ze richtten het Crisisfonds voor kwetsbare kinderen thuis op. Bedoeld voor kinderen die thuis niet veilig zijn of het erg moeilijk hebben. Juist voor hen is het wegvallen van de structuur en veiligheid van school nog moeilijker. 

8 mei 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Weer naar school!

Alles komt goed. De kinderen mogen weer naar school. Dat gevoel heerst nu. Natuurlijk is het fijn om de kinderen weer in de klas te hebben. Al is het misschien nog maar een halve klas. En nu? Waar ga je beginnen? Zijn er kinderen die extra steun nodig hebben?

7 mei 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Gedwongen thuiszitten in een huis met geweld

Het vriendje in mijn tienerjaren is mijn redding geweest. Door hem maakte ik een thuis mee met familieleden die niet naar elkaar schreeuwen, tieren of geweld gebruiken. Zijn veilige huis zorgde ervoor dat ik me afvroeg of het wel normaal was wat ik thuis meemaakte. Ondanks mijn omgeving die vond dat ik bofte met de lange vakanties met mijn ouders. En die zweeg bij alle verontrustende geluiden vanuit huis.

7 mei 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Al ruim 22.000 kwetsbare kinderen geholpen tijdens coronacrisis dankzij Crisisfonds

Het ‘Crisisfonds voor kwetsbare kinderen thuis’ heeft al meer dan 22.000 kwetsbare kinderen geholpen tijdens de coronacrisis. Als gevolg van de crisis zitten nog veel meer kinderen dan gebruikelijk al het geval is in een onveilige en stressvolle situatie thuis of op een opvanglocatie. Met alle gevaren van dien. Het Crisisfonds wil ook de kinderen die nog niet bereikt konden worden, maar wel heel hard steun nodig hebben, helpen. Dankzij een gift van 500.000 euro van de Postcode Loterij kan het Crisisfonds nu nog eens zo’n 20.000 kinderen de helpende hand bieden. Waaronder kinderen die vanwege een onveilige situatie thuis worden opgevangen in locaties voor noodopvang vanuit het onderwijs en de kinderopvang.

23 april 2020, Augeo Foundation Lees meer
 
Hoe werk je samen rondom gezinnen?

Als je kindermishandeling effectief wilt aanpakken, is een goede samenwerking tussen professionals noodzakelijk. Wat is daarin belangrijk en waar moet je op letten?

21 april 2020, Augeo Foundation Lees meer
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
Pagination.cshtml